FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush priznao da je dopustio prisluškivanje osumnjičenih za terorizam u SAD-u

WASHINGTON,18. prosinca(Hina) - Američki predsjednik George W. Bushpriznao je u subotu kako je tajno ovlastio Nacionalnu sigurnu agenciju(NSA) da u Sjedinjenim Državama špijunira osumnjičene za terorizam ibranio svoju proturječnu odluku rekavši kako je ona ključna zaspašavanje života Amerikanaca.
WASHINGTON,18. prosinca(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush priznao je u subotu kako je tajno ovlastio Nacionalnu sigurnu agenciju (NSA) da u Sjedinjenim Državama špijunira osumnjičene za terorizam i branio svoju proturječnu odluku rekavši kako je ona ključna za spašavanje života Amerikanaca.

Bush je rekao da je ovlastio NSA 2002. da prisluškuje osobe u SAD-u koristeći svoje ustavno i zakonsko pravo kao glavni zapovjednik te kritizirao neimenovane američke dužnosnike koji su program otkrili medijima.

"Ovlastio sam Nacionalnu sigurnosnu agenciju, u skladu s američkim zakonima i ustavom, da presreće međunarodne komunikacije ljudi za koje se zna da imaju veze s al Qaidom i srodnim terorističkim organizacijama", rekao je Bush u radio poruci Amerikancima uživo koju su iz Bijele kuće prenosile američke televizije.

On je rekao kako je program pomogao "otkriti i spriječiti moguće terorističke napade u Sjedinjenim Državama i inozemstvu".

Bush je u petak odbio potvrditi navode lista The New York Times koji je prvi izvijestio kako je predsjednik 2002. potpisao tajni nalog dopuštajući NSA-u da nadzire telefonske razgovore i e-mail poruke stotina američkih građana i drugih u SAD-u bez sudskog odobrenja inače potrebnog za špijuniranje NSA u SAD-u.

Predsjednik je u subotu rekao kako je to ovlaštenje obnovio 30 puta od terorističkih napada na SAD 11. rujan 2001. te da namjerava nastaviti s time sve dok se "zemlja bude suočavala s prijetnjom al Qaide i srodnih skupina".

Kritičari, organizacije za zaštitu ljudskih prava, američki oporbeni demokrati pa i neki Bushovi republikanci, smatraju da Bush uzima sebi previše prava te da špijunirajući na američkom teritoriju bez sudskog odobrenja, vlada ugrožava građanska prava Amerikanaca.

Američki Senat je najavio saslušanje o tom slučaju. Republikanski senator Arlen Specter je rekao da je prisluškivanje, ako su točni navodi Timesa, bilo neprimjereno. Demokrat Ted Kennedy nazvao je ovaj slučaj "ponašanjem odveć razularenog Velikog brata".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙