FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush: povlačenje iz Iraka naštetilo bi vjerodostojnosti SAD-a

WASHINGTON,19. prosinca(Hina) - Prijevremeno povlačenje iz Irakanaštetilo bi vjerodostojnosti Sjedinjenih Država u trenutku dokpobunjenici osjećaju kako se oko njih steže obruč, izjavio je unedjelju američki predsjednik George W. Bush, obećavši dovršiti misijuu Iraku unatoč poteškoćama.
WASHINGTON,19. prosinca(Hina) - Prijevremeno povlačenje iz Iraka naštetilo bi vjerodostojnosti Sjedinjenih Država u trenutku dok pobunjenici osjećaju kako se oko njih steže obruč, izjavio je u nedjelju američki predsjednik George W. Bush, obećavši dovršiti misiju u Iraku unatoč poteškoćama.

Bush je rekao kako prošlotjedni irački parlamentarni izbori ukazuju na rađanje demokracije na Bliskom istoku, kao dokaz da rat u Iraku nije izgubljen.

"Ovi izbori neće značiti kraj nasilja. Ali to je početak nečega novoga, ustavne demokracije u srcu Bliskog istoka", rekao je Bush u televizijski prenošenom govoru iz Bijele kuće.

Ti izbori "znače da Amerika ima sve snažnijeg saveznika u borbi protiv terorizma", dodao je.

Bio je to posljednji u nizu skorašnjih Bushovih govora o Iraku i prvi iz Bijele kuće nakon što je objavio napad na Irak u ožujku 2003., kojim želi zaustaviti pad potpore iračkom ratu u američkoj javnosti.

Bush je priznao da mnogi Amerikanci postavljaju pitanja o troškovima i o smjeru u kojem se odvija rat u Iraku, te da gledajući na izazove u Iraku "zaključuju kako je rat izgubljen i da nije vrijedan još jedne pare niti dana".

"Ja u to ne vjerujem", rekao je, dodajući kako to ne misle ni američki vojni zapovjednici niti američki vojnici u Iraku.

"Čak ni teroristi to ne misle. Znamo iz njihovih vlastitih komunikacija da osjećaju kako se zamka steže i strahuju od uspona demokratskog Iraka", dodao je.

Upozorio je da je pred SAD-om izbor između "pobjede ili poraza", da je potreba za pobjedom veća od bilo kojeg predsjednika ili stranke jer je "sigurnost našeg naroda u pitanju".

"Ne samo da možemo dobiti rat u Iraku, mi pobjeđujemo u ratu u Iraku", ustvrdio je.

Bush, koji je pod sve većim pritiskom Amerikanaca da pokaže napredak u Iraku koji bi omogućio smanjenje američkih snaga u toj zemlji, upozorio je da SAD ne može povući svoje snage iz Iraka "prije nego obavimo posao".

"Napustili bismo naše iračke prijatelje i signalizirali svijetu kako se Americi ne može vjerovati da će održati svoju riječ", rekao je. "Predali bismo Irak neprijateljima koji su obećali da će nas napadati, a globalni teroristički pokret bi bio ohrabren i opasniji nego ikada", dodao je Bush.

Američki zapovjednici u Iraku najavili su kako će se u veljači iduće godine broj američkih snaga smanjiti sa sadašnjih oko 160.000 na 138.000 koliko ih je bilo prije izbora u listopadu i prosincu.

Iako izražavaju sumnje u Bushovu strategiju u Iraku, većina je Amerikanaca prema istraživanjima javnoga mišljenja protiv prijevremenog povlačenja američkih snaga prije nego se zemlja stabilizira.

Bush je kazao kako će napredak demokratskog procesa i jačanje iračkih snaga koje trebaju preuzeti sigurnost zemlje u svoje ruke omogućiti smanjivanje američkih snaga u Iraku. "Donosit ću odluke o razini snaga temeljem napretka na terenu i savjeta naših vojnih čelnika", rekao je.

Bush je priznao da se rat u Iraku odvija teže nego se očekivalo, s nasiljem i pobunom koji ne jenjavaju i uz obnovu zemlje te obuku iračkih sigurnosnih snaga koji idu sporije nego što se njegova administracija nadala.

Ustvrdio je, ipak, da se njegova strategija jačanja demokracije, obnove Iraka i obuke iračkih snaga, sve uspješnije odvija.

Odgovarajući na kritike da Amerika ratom u Iraku stvara više problema nego što ih rješava jačajući teroriste, Bush je kazao kako teroristi ne bi postali miroljubivi samo kada bi ih Amerika prestala provocirati.

"Teroristi vide svijet kao veliko bojno polje želeći napasti Ameriku gdje god mogu, što je i privuklo al- Qaedu u Irak gdje želi zastrašiti Ameriku i konačno je natjerati na povlačenje s Bliskog istoka", ustvrdio je Bush.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙