FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bush tajno ovlastio NSA za špijuniranje unutar SAD

WASHINGTON,16. prosinca 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W.Bush je 2002. tajno ovlastio američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju(NSA) da može prisluškivati osobe u Sjedinjenim Državama bez sudskognaloga, objavio je u petak list The New York Times.
WASHINGTON,16. prosinca 2005.(Hina) - Američki predsjednik George W. Bush je 2002. tajno ovlastio američku Nacionalnu sigurnosnu agenciju (NSA) da može prisluškivati osobe u Sjedinjenim Državama bez sudskog naloga, objavio je u petak list The New York Times.

List piše kako je Bush potpisao tajnu predsjedničku uputu nakon terorističkih napada na SAD 11. rujna 2001. dopuštajući NSA da prisluškuje međunarodne telefonske razgovore i pregledava e-mail poruke stotina ljudi bez sudskog naloga inače potrebnog za špijuniranje unutar Sjedinjenih Država.

Bush je odbio potvrditi ili zanijekati izvješće, ali je rekao da je sve što čini kako bi zaštitio Sjedinjene Države od terorizma u okvirima zakona.

"Nakon 11. rujna rekao sam američkom narodu kako ću učiniti sve što je u mojoj moći da zaštitim zemlju, u okvirima zakona, i upravo tako se i vladam kao predsjednik", rekao je Bush u interviewu za televiziju PBS.

Kritičari tvrde da ovim Bijela kuća možda krši ustavna ograničenja o istragama, dok pristaše smatraju da se time pomaže u otkrivanju terorističkih veza.

NSA je ovlaštena za špijuniranje u inozemstvu, ali od posebnog suda može dobiti odobrenje i za djelovanje u Sjedinjenim Državama.

Neki dužnosnici NSA su bili zabrinuti pitanjem legalnosti programa tako da su odbili sudjelovati u njemu, izvijestio je Times. Pitanje legalnosti navelo je američku administraciju da prošle godine privremeno obustavi ovaj program usmjeren na borbu protiv terorizma, rekao je list.

Nekoliko izvora reklo je Timesu da je program pomogao otkrivanju naturaliziranog američkog državljana Iymana Farisa koji je 2003. priznao da je planirao srušiti Brooklynski most.

Times piše da je na zahtjev Bijele kuće na godinu dana odgodio objavljivanje izvješća dok je razmatrao da li bi time ugrozio nacionalnu sigurnost. U objavljenom tekstu se kaže da su neke pojedinosti izostavljene jer bi mogle biti od koristi teroristima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙