FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU kritički o iranskom nuklearnom programu

BEČ, 24. studenog 2005. (Hina/dpa - Europska unija (EU) u četvrtak jeoštrim riječima kritizirala stajalište Teherana glede međunarodnogspora oko njegova nuklearnog programa.
BEČ, 24. studenog 2005. (Hina/dpa - Europska unija (EU) u četvrtak je oštrim riječima kritizirala stajalište Teherana glede međunarodnog spora oko njegova nuklearnog programa.

Unija je izrazila "duboku zabrinutost" jer Iran, kada je u pitanju nuklearni program, nije pristao na "potpunu transparentnost, što nakon 18 godina prikrivanja dovodi u pitanje iranske tvrdnje da se radi o nuklearnom programu u isključivo civilne, miroljubive svrhe", objasnio je veleposlanik EU pri Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA) Peter Jenkins.

On je poručio da Iran ne bi smio zaključiti da će trenutna strategija "ponuđenih prilika" - rješavanja spora putem diplomacije - ostati zauvijek otvorena.

Glavni direktor IAEA Mohamed ElBaradei je na sastanku guvernera te organizacije u Beču također pozvao Iran da poboljša svoju suradnju s međunarodnom zajednicom, te da pitanju mogućeg obogaćivanja urana pristupi na "transparentniji" način. On tvrdi da IAEA ne posjeduje dokaze da je Iran odlučio prestati obogaćivati uran. Prema njegovim riječima, to se radi u iranskom postrojenju u Isfahanu.

Sastanak u Beču održan je u nadi da bi pregovori između EU i Irana mogli ponovo početi sljedećeg mjeseca.

Analitičari vjeruju da IAEA za sada neće pitanje iranskog nuklearnog programa dovesti pred Vijeće sigurnosti UN-a koje ima ovlasti uvođenja sankcija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙