FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Iran iznenađen reakcijama na Ahmadinedžadove izjave o Izraelu

TEHERAN, 11. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Iran je u nedjelju izrazioiznenađenje međunarodnom osudom izjava predsjednika MahmudaAhmadinedžada o holokaustu i Izraelu te optužio Zapad da ne tolerirarazlike u mišljenjima.
TEHERAN, 11. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Iran je u nedjelju izrazio iznenađenje međunarodnom osudom izjava predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada o holokaustu i Izraelu te optužio Zapad da ne tolerira razlike u mišljenjima.

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda i mnogi svjetski čelnici osudili su Ahmadinedžadove izjave u kojima je izrazio sumnju da se holokaust doista dogodio i sugerirao da se Izrael premjesti u Europu.

Glasnogovornik iranskog ministarstva vanjskih poslova Hamid Reza Asefi je rekao da su reakcije na izjave iranskog predsjednika nepoštene.

"Iznenađen sam reakcijama na te izjave. Neki strani krugovi i zemlje stvaraju pogrešnu sliku o tome što je Ahmadinedžad rekao", kazao je Asefi na tjednoj konferenciji za novinare.

Ahmadinedžad je u Meki u Saudijskoj Arabiji, kako je prenijela službena iranska agencija IRNA, rekao da "neke europske zemlje ustrajno govore da je Hitler ubio milijune nevinih Židova u pećima, premda mi te tvrdnje ne prihvaćamo". Ahmadinedžad je također rekao "ako su Europljani pošteni onda cionistima trebaju dati neku od njihovih pokrajina u Europi, primjerice u Njemačkoj, Austriji ili drugim zemljama, i cionisti će moći svoju državu ustanoviti u Europi", prenijela je IRNA.

Asefi je rekao da je Ahmadinedžad "izrazio dva različita mišljenja i nije potvrđivao jedno ili odbacivao drugo" te da je "iznenađen time što Europljani ne mogu tolerirati mišljenja drugih" jer su "oni naviknuti govoriti i žele da ih drugi slušaju".

"Ono što je Ahmadinedžad želio reći jest da ako se Europljani nisu pravedno odnosili prema Židovima i žele ih za to obeštetiti onda trebaju to platiti iz vlastitog džepa, a ne džepa muslimana. Mi smo to ranije govorili i to ponovno kažemo", rekao je Asefi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙