FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Američki kongres traži od Rusije da promijeni tekst o nevladinim organizacijama

WASHINGTON, 17. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Američki kongres jeovotjednim usvajanjem dviju rezolucija gotovo jednoglasno zatražiopovlačenje ili izmjene nacrta zakona o kojem se raspravlja u Rusiji oograničavanju aktivnosti nevladinih organizacija.
WASHINGTON, 17. prosinca 2005. (Hina/AFP) - Američki kongres je ovotjednim usvajanjem dviju rezolucija gotovo jednoglasno zatražio povlačenje ili izmjene nacrta zakona o kojem se raspravlja u Rusiji o ograničavanju aktivnosti nevladinih organizacija.

Kongres u četvrtak, a senat u petak predvečer usvojili su rezolucije koje nalažu ruskoj vladi da povuče "prvu verziju plana zakona koji bi jako suzio mogućnost uspostave, operacije i aktivnosti nevladinih nacionalnih i međunarodnih organizacija u Rusiji".

Taj tekst je u kongresu prihvaćen s 405 glasova prema 5 protiv. Prihvaćanje u senatu je bio tek formalnost.

Američki kongres drži da se "zabrinutosti ruske vlade u vezi s korištenjem nevladinih organizacija za strane interese i špijunaže radi nanošenja šteta vladi i sigurnosti Rusije mogu riješiti bez prisila koje štete nevladinim organizacijama i civilnom društvu".

Duma je već prihvatila plan zakona o nevladinim organizacijama u prvom čitanju prošlog mjeseca, ali vlada je navela da se taj tekst treba u drugom čitanju doraditi i ublažiti.

Taj plan zakona smjera ograničiti strano financiranje tih organizacija jer drže da se nevladine organizacije mogu koristiti kao instrumenti vanjske politike stranih država.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙