FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Škare Ožbolt: otkrivanje tajnih svjedoka neće dovesti u pitanje slučaj Ademi-Norac

ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna ŠkareOžbolt potvrdila je danas novinarima da joj je Haaški sud skrenuopozornost na otkrivanje mogućih tajnih svjedoka za ratne zločinepočinjene 1991. u Osijeku nad srpskim civilima, ali je izrazila naduda taj "incident" neće dovesti u pitanje prebacivanje slučajaAdemi-Norac hrvatskom pravosuđu.
ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - Ministrica pravosuđa Vesna Škare Ožbolt potvrdila je danas novinarima da joj je Haaški sud skrenuo pozornost na otkrivanje mogućih tajnih svjedoka za ratne zločine počinjene 1991. u Osijeku nad srpskim civilima, ali je izrazila nadu da taj "incident" neće dovesti u pitanje prebacivanje slučaja Ademi-Norac hrvatskom pravosuđu.

Nakon što je predsjednik HSP-a i osječki gradonačelnik Anto Đapić objavio imena mogućih zaštićenih svjedoka za ratne zločine počinjene u Osijeku nad srpskim civilima 1991., neki su mediji objavili da je ministrica Škare Ožbolt iz Haaga "dobila pismo u kojem se izražava zabrinutost zato što u Hrvatskoj ne funkcionira institut zaštite svjedoka".

Upitana o čemu je riječ u pismu, ministrica je rekla: "Ja nisam vidjela nikakvo pismo. Samo sam primila predstavnika Haaškog suda Thomasa Osoria, koji me je izvijestio o činjenici da se objavljuju imena zaštićenih svjedoka."

Na upit novinara postoji li opasnost da se slučaj Ademi-Norac vrati u Haag i da se oduzme hrvatskome pravosuđu, ministrica pravosuđa je rekla kako se nada da ne postoji. "Nadam se da će ova cijela priča završiti na ovom incidentu, tako bih to nazvala, i da neće dovesti u pitanje ovo već završeno prebacivanje slučaja Ademi-Norac (hrvatskom pravosuđu)", rekla je Škare Ožbolt.

Na novinarski upit hoće li pozvati Državno odvjetništvo na djelovanje, ministrica Škare Ožbolt je odgovorila da je ono "već pozvano na djelovanje". "Kad me izvijesti, ja ću o tome izvijestiti Haški sud", rekla je.

Na novinarsko pitanje je li čula za inicijativu odvjetnika generala Ante Gotovine, koji su predložili osnutak fonda za prikupljanje pomoći za njegovu obranu, a sve što ostane išlo bi u humanitarne svrhe, rekla je da je to očito njihova inicijativa, i neka tako ostane, te da to ne bi dodatno komentirala.

Na pitanje je li bila upoznata s činjenicom da je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte 30. rujna došla u Zagreb, a 29. rujna je znala da je general Gotovina na Kanarima, Vesna Škare Ožbolt je odgovorila kako nije bila upoznata, niti misli da je trebala biti budući da su sve akcije vezane za istrage u ovlasti drugih tijela u zemlji.

Ministrica Škare Ožbolt danas je na zagrebačkome Cvjetnom trgu na štandu Lepoglavske kaznionice prodavala prigodne darove koje su izradili zatvorenici hrvatskih kaznionica.

Na pitanja o problemima zatvorskog sustava, nedovoljnom broju mjesta i čuvara u zatvorima, ministrica je rekla da je u sklopu reforme zatvorskog sustava najavila izgradnju novih zatvora, a uskoro će se morati razmišljati i o činjenici da zatvore pune zatvorenici s blažim kaznenim djelima (od tri do šest mjeseci zatvorske kazne). Umjesto odlaska u zatvore, uvest će se "rad za opće dobro", koji će biti efikasniji i korisniji, rekla je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙