FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Gotovina iz madridskog zatvora krenuo prema Haagu (šire)

MADRID/DEN HAAG, 10. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski general AnteGotovina odveden je u subotu ujutro iz madridskog zatvora kako bi gase španjolskim vojnim zrakoplovom koji bi trebao poletjeli nešto iza8.30 sati prebacilo u Nizozemsku gdje će biti predan Međunarodnomkaznenom sudu u Haagu, javljaju svjetske agencije.
MADRID/DEN HAAG, 10. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatski general Ante Gotovina odveden je u subotu ujutro iz madridskog zatvora kako bi ga se španjolskim vojnim zrakoplovom koji bi trebao poletjeli nešto iza 8.30 sati prebacilo u Nizozemsku gdje će biti predan Međunarodnom kaznenom sudu u Haagu, javljaju svjetske agencije.

Gotovina je napustio zatvor Soto del Real pokraj Madrida točno u 8 sati, javili su AFP i Reuters pozivajući se na očevice pred zatvorom.

Dvije policijske "marice" su pod rotirajućim svjetlima napustile navedeni zatvor i krenule u smjeru jedne španjolske vojne baze iz koje će Gotovina vojnim zrakoplovom biti prebačen u Den Haag, dodaje francuska agencija.

Iako su prvo agencije objavile da će zrakoplov poletjeti iz vojne baze Torrejon de Ardoz, AFP, pozivajući se na izvore s lica mjesta, sada javlja da se radi o vojnoj bazi Getafe u južnom predgrađu Madrida. Prema istim izvorima, zrakoplov bi prema Haagu trebao krenuti iza 8.30 sati.

Nakon stupanja na teritorij Nizozemske, predstavnici ICTY-a će Gotovinu upoznati s optužbama protiv njega i njegovim pravima, bit će mu oduzete stvari koje ima kod sebe, nakon čega će ga uhititi nizozemska Kraljevska policija ''Marchusse'' i prepratiti u pritvor UN-a u Scheveningenu gdje će biti liječnički pregledan i bit će mu određen smještaj.

Prvo pojavljivanje generala Gotovine pred sudom, radi izjašnjavanja o krivnji prema točkama optužnice, očekuje se u ponedjeljak. U slučaju da se ne želi izjasniti na prvom pojavljivanju, pravila ICTY-a omogućuju optuženom dodatno izjašnjavanje u roku od 30 dana.

Politika Tribunala je da ne najavljuje dolazak optuženika u pritvor, već samo da službeno potvrdi da je optuženik pod nadležnošću suda nakon što se obavi transfer i propisana procedura, koja obično traje tri do četiri sata od dolaska u zračnu luku.

U Haag će u subotu stići i Gotovinini odvjetnici, Marin Ivanović iz Zagreba i Luka Mišetić iz Chicaga, koji su od ranije registrirani u Tajništvu ICTY-a kao branitelji u drugim predmetima što će pojednostaviti njihovo angažiranje u generalovoj obrani i omogućiti da budu s njim u sudnici na prvom pojavljivanju.

Očekuje sa da će odvjetnici Mišetić i Ivanović tijekom današnjeg dana i u nedjelju posjetiti Gotovinu u pritvoru ICTY-a.

O dolasku generala Gotovine u Haag, koji je u bijegu proveo četiri i pol godine od podizanja optužnice u lipnju 2001, iz glavnog grada Nizozemske ovih dana izvještavaju brojni hrvatski novinari.

Gotovina je optužen u sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina protiv srpskih civila i njihove imovine, koje su snage pod njegovim zapovjedništvom navodno počinile tijekom i nakon operacije Oluja od kolovoza do studenog 1995. na širem području Knina.

(Hina) xdh/xbnš ydj

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙