FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gotovina u pritvoru ICTY-a u Scheveningenu

DAN HAAG, 10. prosinca 2005. (Hina) - General Ante Gotovina stigao je usubotu nešto poslije 14.00 sati u pratnji nizozemske policije upritvor Međunarodnog kaznenog suda za Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.
DAN HAAG, 10. prosinca 2005. (Hina) - General Ante Gotovina stigao je u subotu nešto poslije 14.00 sati u pratnji nizozemske policije u pritvor Međunarodnog kaznenog suda za Jugoslaviju (ICTY) u Haagu.

Umirovljeni general Ante Gotovina prebačen je u subotu iz Španjolske zrakoplovom u Rotterdam. Gotovina je u subotu u 8 sati iz madridskog zatvora Soto de Real i prepraćen u zračnu bazu Getafe, u južnom predgrađu Madrida, odakle je španjolskim vojnim zrakoplovom prebačen u Nizozemsku.

Tri policijska vozila ušla na glavni ulaz pritvorske jednice UN-a, smještene u haškom predgrađu Scheveningen, gdje će nizozemska policija Gotovinu predati Međunarodnoj policiji UN-a koja upravlja pritvorom u kojem se trenutačno nalazi 48 optuženika Haškog suda.

Dolazak je pratilo najmanje 10 televizijskih ekipa i više desetaka hrvatskih i stranih novinara.

Nakon preuzimanja uslijedit će standardna procedura prihvata optuženika, koja uključuje fotografiranje, uzimanje otisaka prstiju, evidentiranje identiteta, datuma podizanja optužnice i naloga za uhićenje, ime pravnog zastupnika i drugo. Nakon toga će biti sačinjen inventar novca, dragocjenosti i odjeće koje ima kod sebe, liječniki pregledan i smješten u zasebnu ćeliju. Prema propisima u pritvoru, Gotovina treba biti upoznat s informacijama o pravnom, diplomatskom i konzularnom zastupanju koje mu stoji na raspolaganju.

Novi pritvorenik potom može o svom boravištu obavijestiti obitelj, pravnog zastupnika i diplomatskog predstavnika svoje zemlje.

U proceduri prihvata uobičajen je i razgovor novog pritvorenika s upraviteljem pritvora Thimotyem McFaddenom.

Tek nakon što bude provedena cijela procedura prihvata, Haški sud će službeno priopćiti da se general Gotovina nalazi pod njegovoj nadležnošću u pritvoru UN-a, sukladno ustaljenoj praksi.

Prvo pojavljivanje Gotovine pred sudom, kako bi se izjasnio o krivnji zakazano je u ponedjeljak u 12.45. sati.

U Haag će u subotu stići i Gotovinini odvjetnici, Marin Ivanović iz Zagreba i Luka Mišetić iz Chicaga, koji su od ranije registrirani u Tajništvu ICTY-a kao branitelji u drugim predmetima što će pojednostaviti njihovo angažiranje u generalovoj obrani i omogućiti da budu s njim u sudnici na prvom pojavljivanju.

Očekuje sa da će odvjetnici Mišetić i Ivanović tijekom današnjeg dana i u nedjelju posjetiti Gotovinu u pritvoru ICTY-a.

O dolasku generala Gotovine u Haag, koji je u bijegu proveo četiri i pol godine od podizanja optužnice u lipnju 2001, iz glavnog grada Nizozemske ovih dana izvještavaju brojni hrvatski novinari.

Gotovina je optužen u sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina protiv srpskih civila i njihove imovine, koje su snage pod njegovim zapovjedništvom navodno počinile tijekom i nakon operacije Oluja od kolovoza do studenog 1995. na širem području Knina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙