FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ivanović: Gotovina će pristati na razgovor s istražiteljima ICTY-a

DEN HAAG/ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Uhićeni hrvatski generalAnte Gotovina, koji bi u subotu ujutro trebao biti prebačen izMadrida u Haag, pristat će na razgovor s haškim istražiteljima kadase nađe u pritvoru Haškog suda (ICTY), izjavio je u petak njegovodvjetnik Marin Ivanović.
DEN HAAG/ZAGREB, 9. prosinca 2005. (Hina) - Uhićeni hrvatski general Ante Gotovina, koji bi u subotu ujutro trebao biti prebačen iz Madrida u Haag, pristat će na razgovor s haškim istražiteljima kada se nađe u pritvoru Haškog suda (ICTY), izjavio je u petak njegov odvjetnik Marin Ivanović.

"Sasvim je sigurno da će general Gotovina će pristati na razgovor s istražiteljima ICTY-a, ali se on mora pripremiti za taj razgovor", kazao je Ivanović u telefonskom razgovoru.

"Kada se obave potrebne pripreme general Gotovina će razgovarati s istražiteljima što mu je onemogućeno 1998. godine", naglasio je.

Hrvatske vlasti su 1998. uskratile suglasnost istražiteljima ICTY-a koji su tražili razgovor s Gotovinom kao osumnjičenikom, u skladu s proklamiranom politikom koja je ICTY-u negirala nadležnost nad operacijama Bljesak i Oluja.

Gotovina, koji je nakon četiri i pol godine u bijegu u srijedu navečer uhićen na španjolskim Kanarima, iskazao je spremnost za razgovor s istražiteljima ICTY-a u intervjuu tjedniku "Nacional" u ljeto 2003., tražeći da se taj razgovor obavi u Hrvatskoj.

U pismu Gotovininog američkog odvjetnika Luke Mišetića "Večernjem listu", objavljenom 11. siječnja ove godine, ponovo je istaknuta generalova spremnost da se suoči s optužbama za ratne zločine uz predloženo kompromisno rješenje da mu se sudi u Hrvatskoj, odnosno da ICTY njegov predmet ustupi hrvatskom pravosuđu.

Tužiteljstvo ICTY-a uvijek je odbijalo takve inicijative, ističući da ne pregovara s optuženicima koji su u bijegu.

Praksa haškog Tužiteljstva je da svim optuženicima, nakon što stignu u pritvor, ponudi razgovor s istražiteljima, posebno ako taj razgovor nije obavljen u istražnoj fazi postupka.

Optuženici nisu obvezni taj razgovor prihvatiti, no ako to učine, u kasnijim fazama postupka ta im spremnost za suradnju u pravilu honorira.

General Gotovina trebao bi u subotu ujutro biti prebačen iz Madrida u Haag, španjolskim vojnim zrakoplovom. Slijetanje zrakoplova na manji civilni aerodrom u blizini Haaga, predviđeno je za oko 08:30 sati, neslužbeno se saznaje.

Nakon stupanja na teritorij Nizozemske, predstavnici ICTY-a optuženika će upoznati s optužbama protiv njega i njegovim pravima, bit će mu oduzete stvari koje ima kod sebe, nakon čega će ga uhititi nizozemska Kraljevska policija "Marchusse" i prepratiti u pritvor UN-a u Scheveningenu gdje će biti liječnički pregledan i bit će mu određen smještaj.

Prvo pojavljivanje generala Gotovine pred sudom, radi izjašnjavanja o krivnji prema točkama optužnice, očekuje se u ponedjeljak poslijepodne. U slučaju da ne želi to učiniti na prvom pojavljivanju, pravila ICTY-a omogućuju optuženom dodatno izjašnjavanje u roku od 30 dana.

Politika Haškog suda je da ne najavljuje dolazak optuženika u pritvor, već samo da službeno potvrdi da je optuženik pod nadležnošću suda nakon što se obavi transfer i propisana procedura.

Odvjetnik Ivanović potvrdio je da u subotu dolazi u Haag te da je njegov američki kolega Mišetić već na putu.

Gotovina je optužen u sedam točaka za zločine protiv čovječnosti i kršenje ratnog prava i običaja zbog zločina protiv srpskih civila i njihove imovine, navodno počinjenih tijekom i nakon operacije Oluja od kolovoza do studenog 1995. na širem području Knina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙