FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beč: Novogodišnjim koncertom dirigirat će Mariss Jansons

ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - Latvijac Mariss Jansons po prvi ćeputa 1. siječnja 2006. dirigirati novogodišnjim koncertom Bečkefilharmonije, što sam opisuje kao "ostvarenje snova" i za što sepripremao temeljito i s oduševljenjem.
ZAGREB, 17. prosinca 2005. (Hina) - Latvijac Mariss Jansons po prvi će puta 1. siječnja 2006. dirigirati novogodišnjim koncertom Bečke filharmonije, što sam opisuje kao "ostvarenje snova" i za što se pripremao temeljito i s oduševljenjem.

Jansons je rođen 1943. u Rigi te je ubrzo preselio St. Petersburg (tadašnji Lenjingrad) gdje je studirao violinu, klavir i započeo dirigentsku karijeru 1973. godine, piše na Internet stranici Bečke filharmonije.

Umjetnička suradnja Bečke filharmonije i Marissa Jansonsa počinje 1992. godine. Otad su zajedno održali 65 koncerata, uključujući tri vrlo uspješna nastupa u New Yorku ranije ove godine.

Jansonsova povezanost s glazbom Straussove obitelji duboko je ukorijenjena u njegovoj prošlosti. Njegov otac Arvid Jansons desetljećima je bio glavni dirigent Lenjingradske filharmonije i svake je godine za Novu godinu dirigirao Straussovim programom.

Kasnije, kad je Mariss studirao dirigiranje u Beču kod legendarnog Hansa Swarowskog, imao je puno prilika da se i sam dobro upozna s djelima Straussove obitelji.

Pomno sastavljen program ovogodišnjeg koncerta sadrži, uz dobro poznate i one slabije poznate skladbe obitelji Strauss, djela Josepha Lannera i Wolfganga Amadeusa Mozarta, čija se 250. obljetnica rođenja obilježava 2006. u svijetu.

Šest skladbi, među kojima uvertira iz Mozartova "Figarova pira", izvest će se po prvi put na novogodišnjem koncertu koji počinje u 11.15 sati na starom mjestu - u Musikvereinu u Beču.

Latvija, Jansonsova domovina, prvi će put uživo prenositi televizijski prijenos bečkog koncerta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙