FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proslava 60. obljetnice Hrvatskog društva skladatelja

ZAGREB, 4. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko društvo skladatelja (HDS)proslavilo je večeras 60. obljetnicu svečanom sjednicom skupštineDruštva i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.
ZAGREB, 4. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) proslavilo je večeras 60. obljetnicu svečanom sjednicom skupštine Društva i koncertom u Hrvatskom narodnom kazalištu.

Predsjednik HDS-a Željko Brkanović na svečanosti je istaknuo da je Društvo proisteklo iz udruge, djeluje u tri sekcije koje okupljaju gotovo sve relevantne stvaraoce s područja svih vrsta glazbe, pisane glazbene riječi i muzikologije.

Od utemeljenja 1945. do danas Društvo djeluje na više područja, ponajprije se bori za zaštitu prava autora, a u godinama nakon osamostaljenja Hrvatske organiziralo je samostalnu zaštitu autora i njihovih prava uključenjem u međunarodne udruge.

Društvo, kako je istaknuto, skrbi i o materijalnom položaju autora, a nositelj je i niza glazbenih manifestacija radi obogaćenja kulturnog, osobito glazbenog života u Hrvatskoj te promidžbe hrvatskoga glazbenog stvaralaštva u svijetu.

HDS je, uz ostalo, utemeljio Zagrebfest, Dane hrvatske glazbe, Muzički biennale Zagreb i Međunarodnu glazbenu tribinu u Puli.

HDS, istaknuto je, nastoji biti odgovorno prema generacijama glazbenika koje su djelovale kroz ovo društvo poštujući njihova djela, ono što su nam ostavili u baštinu.

HDS je razvio i vrlo plodonosnu izdavačku djelatnost. Za ovu prigodu tiskana je opsežna monografija pod nazivom "60 godina Hrvatskog društva skladatelja", urednice, ugledne muzikologije Erike Krpan. U njoj su objavljeni tekstovi dvojice vodećih hrvatskih glazbenika, povjesničara glazbe Josipa Andreisa i Krešimira Kovačevića, koji su obradili prva četiri desetljeća postojanja udruženja, a dodan je i kalendar događaja za posljednja dva desetljeća.

Večeras su dodijeljene i godišnje nagrade HDS-a za 2004. godinu. Nagrada "Boris Papandopulo" za autorsko stvaralaštvo na području ozbiljne glazbe dodijeljena je Marku Ruždjaku za skladbu Comos za udaraljke, a nagrada "Vatroslav Lisinski" za doprinos hrvatskom glazbenom stvaralaštvu dirigentu Oskaru Danonu. Nagradom "Josip Andreis" za glazbenu publicistiku i muzikologiju nagrađen je Andrija Tomašek, za knjigu "Glasi crljene zemlje", a nagrada "Milivoj Koebler" za autorsko stvaralaštvo na području zabavne glazbe pripala je Arsenu Dediću za autorski album "Na zlu putu". Nagrada "Miroslav Sedak-Benčić" za autorsko stvaralaštvo na područja jazza pripala je Igoru Savinu, za skladbu "Vitar piri".

Proslava obljetnice HDS-a završila je izvedbom Papandopulove kantate "Laudamus" za sole, zbor i orkestar. Kantatu su izveli Zagrebačka filharmonija, Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, pod dirigentskim vodstvom Pavlja Dešpalja. Kao solisti su napustili Amila Bakšić, Martina Gojčeta-Silić, Nikša Radovanović i Tomislav Bekić.

Šezdeseta obljetnica HDS-a obilježena je pod visokim pokroviteljstvom hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙