FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 21 sat

ZAGREB, 14. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21sat.
ZAGREB, 14. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat.

DEN HAAG - General Ante Gotovina očekuje da će ga hrvatska država podržati i pomoći mu da ospori navode iz optužnice, izjavio je u srijedu njegov odvjetnik Luka Mišetić nakon posjeta generalu u pritvoru Haškog suda. "General je još uvijek u dobrom raspoloženju. Nastavili smo razgovor o pripremama za obranu. On očekuje da će ga hrvatska država podržati i uključiti se u proces", kazao je Mišetić kojem je Tajništvo ICTY-a poslijepodne potvrdilo imenovanje za glavnog branitelja Gotovine. Tajništvo je isto tako potvrdilo Marina Ivanovića za drugog Gotovininog branitelja. Mišetić i Ivanović najavili su da će u četvrtak u Zagrebu sudjelovati na sastanku vladina Savjeta za suradnju s ICTY-em, zajedno s drugima odvjetnicima iz Gotovinina tima.

ZAGREB - Izvješće koje će glavna tužiteljica Haškog suda Carla del Ponte sutra podnijeti Vijeću sigurnosti UN-a bit će "jako dobro i jako pozitivno" za Hrvatsku, izjavio je u srijedu u Haagu politički savjetnik tužiteljice Anton Nikiforov. "Izvješće o suradnji Hrvatske s Haškim sudom bit će jako dobro i jako pozitivno", izjavio je Nikiforov u telefonskom razgovoru napominjući kako ne može govoriti o pojedinostima jer u Tužiteljstvu žele da izvješće bude novost kada ga sutra objave. Potvrdio je jedino da je izvješće dopunjeno nakon što je hrvatski general Ante Gotovina, prošloga tjedna uhićen u Španjolskoj i prebačen u pritvor Haškog suda.

DEN HAAG - Raspravno vijeće Haškog suda, pod predsjedanjem korejskog suca O-Gon Kwona, zakazalo je za 17. siječnja iduće godine suđenje glavnom uredniku "Hrvatskog lista" iz Zadra Ivici Marijačiću i suradniku lista, bivšem obavještajcu, Markici Rebiću, optuženima za nepoštivanje suda zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću, objavio je u srijedu ICTY. Prema nalogu suda, datiranom s 12. prosinca, suđenje bi se trebalo održati 17. i 18. siječnja. Tajništvu suda je naloženo da osigura prisutnost optuženih Marijačića i Rebića na suđenju.

ZAGREB - Otvaranje pristupnih pregovora s Hrvatskom 3. listopada bio je jasan pokazatelj da je Europska unija oduvijek bila spremna prihvatiti Hrvatsku kad ispuni uvjete, jer su pregovori počeli čim je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte potvrdila punu suradnju s ICTY-em, rekao je u utorak u Zagrebu voditelj Delegacije Europske komisije u RH Vincent Degert. Veleposlanik Degert je to rekao u izlaganju na temu "Izazovi s kojima je suočena Hrvatska na putu prema članstvu u EU", koje je održao nazočnima na tradicionalnom poslovnom ručku koji za svoje članove organizira Američka trgovačka komora u Hrvatskoj (AmCham). "Koliko je EU bila spremna prihvatiti Hrvatsku pokazuje i činjenica da je prvi screening (dubinska analiza usklađenosti zakonodavstva) počeo već 20. listopada, malo više od dva tjedna nakon početka pregovora", kazao je Degert.

ZAGREB - Rješenje graničnih problema nije uvjet za punopravno članstvo u EU, jer u Uniji postoje zemlje članice koje i dalje imaju tih problema, a ni u jednom od 35 poglavlja europske pravne stečevine ne postoji odredba koja bi se bavila razgraničenjem, rekao je u srijedu u Zagrebu voditelj Delegacije Europske komisije u Hrvatskoj Vincent Degert. "Europska unija ima članica koje još imaju problema s razgraničenjem, pa smatram da bi Hrvatska mogla postati članicom i bez toga" (riješenog problema granice sa Slovenijom), rekao je Degert u odgovoru na pitanje novinara koji su pratili njegovo izlaganje na poslovnom ručku Američke trgovačke komore u Hrvatskoj (AmCham).

BANJA LUKA - Policija Republike Srpske uhitila je u srijedu šest osoba koje su osumnjičene da su počinile ratni zločin. Uhićeni su Željko Bulatović (56), Siniša Todorović (35), Dragan Barjaktarević (33), Radenko Vučenović (42), Zoran Gajić (42) i Milorad Topić (34). Glasnogovornik MUP-a RS Radovan Pejić izjavio je novinarima da su svi uhićeni iz Banje Luke i da pri uhićenju "nije bilo incidenata niti uporabe sile". Pejić nije iznio druge detalje o uhićenima, ali se iz pouzdanih izvora doznaje da je riječ o osobama koje su tijekom 1992. godine bile angažirane u logoru Manjača kod Banje Luke, u kojem su bili zatočeni zarobljeni pripadnici Zbora narodne garde, te civili Hrvati i Bošnjaci premješteni iz logora Omarska i Keraterm kod Prijedora.

BRUXELLES - Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso odbacio je u srijedu kao nezadovoljavajući izmijenjeni britanski prijedlog kontroverznog proračuna Europske unije za razdoblje 2007.-2013.godine. "Proračun ne zadovoljava, to jednostavno nije dovoljno", rekao je Barroso novinarima uoči summita Europskog vijeća u Bruxellesu. "Britanski prijedlog daleko je od potreba Europe", izjavio je Barroso dodavši da je zabrinut hoće li summit urodit sporazumom. Da je prijedlog proračuna nedovoljan smatraju i njemački dužnosnici koji također strahuju da bi summit mogao propasti. "To nije prijedlog za ozbiljnu raspravu", rekao je njemački dužnosnik koji je želio ostati anoniman. "Opasnost od neuspjeha sumita je ozbiljna", dodao je.

LJUBLJANA - Slovenski ministar vanjskih poslova Dimitrij Rupel izjavio je u srijedu u parlamentu da će pregovori o granici s Hrvatskom uz pomoć Europske unije početi u siječnju iduće godine. Odgovarajući na jedno zastupničko pitanje o tome treba li s Hrvatskom ići u nove pregovore ili u arbitražu, Rupel je ponovio da je njegovo stajalište da sporazum o granici s Hrvatskom valja donijeti tijekom pregovora Hrvatske i Europske unije. Pri tome se Rupel pozvao na svoje razgovore s Javierom Solanom i Ollijem Rehnom, rekavši da su oni "spremni posredovati i pomoći da se dođe do rješenja" i to u dogovoru s Hrvatskom. "To bi počelo u siječnju iduće godine, no o tome u ovom trenutku ne bi bilo produktivno govoriti", rekao je Rupel.

ANKARA - Suđenje jednom od najpoznatijih turskih književnika Orhanu Pamuku, zakazano za 16. prosinca, moglo bi se odgoditi ili obustaviti, piše u srijedu utjecajni istanbulski list Hurriyet. Najavljeno je naime da bi se podignuta optužnica mogla ponovno vratiti tužitelju, a potom ministarstvu pravosuđa radi nove provjere. Pamuk se tereti za "blaćenje Turske" za što bi mogao dobiti zatvorsku kaznu od tri mjeseca do tri godine. Turska vlada Recepa Tayyipa Erdogana, prema Hurriyetu, izložena je, kada je u pitanju Orhan Pamuk, dvostrukom pritisku - turskih ultranacionalista koji traže da se književnika osudi i međunarodne zajednice, naročito EU, koja traži izricanje oslobađajuće presude ili odustajanje od prijeporne optužnice.

STRASBOURG - Povjerenik EU-a za pravosuđe Franco Frattini u srijedu je rekao da još uvijek nema izravnih dokaza o postojanju CIA-inih tajnih zatvora na teritoriju Europe unatoč tvrdnji istražitelj Vijeća Europe da ima sve više dokaza da su Sjedinjene Države ilegalnog držale zatočenike na europskom kontinentu, a potom ih žurno, kada je procurila informacija o tome, sve prebacili u sjevernu Afriku. "Nema dokaza koji potvrđuju iznesene navode. Nalaženje istine znači nalaženje dokaza. Nikakve se optužbe bez dokaza ne mogu smatrati utemeljenim", rekao je Frattini Europskom parlamentu.

ZAGREB - Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija ocijenilo je u srijedu neprihvatljivom najnoviju izjavu iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da je holokaust mit. "Proizveli su legendu pod imenom 'Masakr Židova' i ona im je svetija i od samoga Boga, religije i proroka", rekao je Ahmadinedžad u govoru pred okupljenima u jugoistočnome iranskome gradu Zahedani. "MVPEI, pridružujući se izjavama Predsjedništva Europske unije i Europskog parlamenta, posljednje izjave iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada smatra neprihvatljivima", stoji u priopćenju hrvatskog ministaarstva vanjskih poslova. Bijela kuća Ahmadinedžadove je izjave nazvala "nečuvenim i skandaloznim", njemačka kancelarka Angela Merkel Ahmadinedžadovu je izjavu ocijenila "nevjerojatnom" i potpuno neprihvatljivom, prenose agencije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙