FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 14. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 14. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

DEN HAAG - Tužiteljstvo Haškog suda zatražit će spajanje postupka protiv generala Ante Gotovine s onim protiv generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, najavio je u srijedu Anton Nikiforov, politički savjetnik glavne haške tužiteljice Carle del Ponte. "Očigledno je da se radi o istom slučaju s istom činjeničnom osnovom i mi ćemo tražiti spajanje", kazao je Nikiforov na briefingu za novinare u Haškom sudu. Trojica hrvatskih generala terete se za kršenje međunarodnoga humanitarnog prava zbog zločina protiv srpskih civila i njihove imovine tijekom i nakon operacije Oluja od 4. kolovoza do 15. studenoga 1995. na širem području Knina. Gotovina je optužen u lipnju 2001., a Čermak i Markač u veljači 2004. "To smo očekivali", kratko je komentirao Gotovinin američki odvjetnik Luka Mišetić.

DEN HAAG - Glavna haška tužiteljica Carla del Ponte bit će kritična prema Srbiji i Crnog Gori u izvješću koje će sutra podnijeti Vijeću sigurnosti UN, jer Beograd izbjegava dostaviti Tužiteljstvu tražene dokumente o Ratku Mladiću, izjavio je u srijedu politički savjetnik tužiteljice Anton Nikiforov. "Nismo zadovoljni dokumentima iz Beograda. U njima, umjesto informacija o Mladiću, ima mnogo praznih stranica. Sigurni smo da mora postojati još nešto u tim dokumentima", kazao je Nikiforov na tjednom briefingu za novinare u Haškom sudu. Nikforov je kao primjer naveo da u Mladićevu osobnom dosjeu nema podataka o tome gdje je Mladić primao plaću i unaprijeđenja, iako je poznato da su oficiri vojske Republike Srpske tijekom rata u BiH plaćani preko tzv. 30. kadrovske uprave VJ u Beogradu.

SARAJEVO/PARIZ - Upravni odbor Vijeća za provedbu mira u Bosni i Hercegovini (PIC) službeno je u srijedu imenovao Christiana Schwarz-Schillinga za novog visokog predstavnika u BiH, potvrđeno je iz sjedišta Ureda visokog predstavnika u Sarajevu (OHR). Imenovanje je slijedilo na sjednici PIC-a, održanoj tijekom dana u Parizu u povodu desete obljetnice mirovnog sporazuma za BiH, koji su tamo u prosincu 1995. godine i formalno potpisali hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetebgović i tadašnji predsjednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević nakon što su prije toga postigli dogovor u Daytonu. U priopćenju koje je prenio OHR navodi se kako se Upravni odbor raduje budućem radu sa Schwarz-Schillingom, koji novu dužnost treba preuzeti 31. siječnja 2006. godine.

PARIZ - Irački ogranak Al-Qaide koji vodi Abu Musab Al-Zarqawi najavio je u srijedu na internetu ofenzivu velikih razmjera u Iraku usmjerenu na "uporišta odmetnika" kako bi se "omeo demokratski pir bezbožnosti i prostitucije", kako nazivaju parlamentarne izbore predviđene za četvrtak. "Vaša braća u vojnom ogranku Organizacije Al-Qaide u Mezopotamiji pokrenula su, sa svim svojim brigadama, hvalevrijedan napad kako bi uzdrmala uporišta nevjernika i odmetnika i omeli njihov demokratski pir bezbožnosti i prostitucije", piše skupina u priopćenju objavljenom on line na islamističkoj stranici. Autentičnost teksta objavljenog na internetu, napominju agencije, nije se mogla provjeriti.

SYDNEY - Predstavnici kršćanskih i muslimanskih vjerskih zajednica u Australiji pozvali su u srijedu na mir i jedinstvo u Australiji nakon što su vlasti kao "sumnjiv" ocijenile požar izbio u crkvi u južnom predgrađu Sydneyja kojeg potresaju rasistički nemiri od nedjelje. "Posebna pozornost posvetit će se vjerskim objektima", izjavio je novinarima premijer Novog Južnog Walesa Morris Iemma, dan nakon pojačanog policijskog prisustva u osjetljivim područjima. "Jutros sam bio u kontaktu s policijom koja požar smatra sumnjivim", dodao je Iemma. Vatra je izbila u zoru u prostorima Ujedinjene crkve u četvrti Auburn, u blizini islamskog kulturnog centra.

RIM - Italija se vraća na proporcionalni izborni sustav nakon što je u srijedu i gornji dom parlamenta, Senat, konačno usvojio novi izborni zakon, čime je završilo dvanaestogodišnje iskustvo s primjenom većinskog izbornog sustava. Sa 160 glasova "za", 119 "protiv" i šest suzdržanih Senat talijanskog Parlamenta usvojio je u srijedu novi izborni zakon kojim se u Italiju vraća proporcionalni izborni sustav, tako da će se slijedeći parlamentarni izbori, u travnju 2006., održati po novim izbornim pravilima. Nakon što se na izborima 1994. prvi puta u Italiji primijenio većinski izborni sustav, talijanski birači će poslije 12 godina ponovno glasovati za stranke te će se mjesta u parlamentu raspoređivati na temelju postotka kojeg dobiju određene političke snage.

ZAGREB/ISTANBUL - Suđenje književniku Orhanu Pamuku zbog njegove izjave o turskome pokolju nad Armenacima i Kurdima, koje bi u petak trebalo početi u Istanbulu, privlači veliku pozornost medija u sjeni koje ostaju turski autori kažnjeni zbog izražavanja vlastitih stajališta. Nagrađivan autor romana kao što su "Zovem se Crvena" ili "Snijeg", optužen je za vrijeđanje turske nacije prema članku 301 kaznenog zakona jer je progovorio o turskim pokoljima nad Armencima tijekom I. svjetskog rata i Kurdima zadnjih desetljeća. Suđenju u petak trebalo bi nazočiti pet europskih zastupnika, piše agencija France presse, a Reuters podsjeća da je, unatoč naporima koje Turska ulaže u svrhu poboljšanja svojih standarda zaštite ljudskih prava, tradicija ograničenja nametnutih piscima podugačka.

GAZA - Najmanje su dvije osobe ranjene u pucnjavi što je u srijedu izbila oko sjedišta vladajuće stranke Fataha u Gazi kad su maskirani naoružani napadači zauzeli zgradu u znak prosvjeda protiv odluke palestinskoga predsjednika da sam imenuje ljude na svojoj izbornoj listi umjesto da poštuje rezultate predizbora. Uzrok okršaja leži u unutrašnjim sukobima u Fatahu uoči palestinskih parlamentarnih izbora zakazanih za 25. siječnja. Predsjednik Mahmud Abas održao je predizbore na Zapadnoj obali i u pojasu Gaze kako bi odlučio tko će njegovu stranku predstavljati na izborima. No zbog nasilja, paljenja glasačkih kutija i sličnih ispada, u nekim je područjima, među ostalima i u cijeloj Gazi, poništio rezultate predizbora i najavio da će za ta područja on imenovati kandidate.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙