FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

WTO: Mali napredak globalnih trgovinskih pregovora

HONG KONG, 15. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Nastojanja u ciljupostizanja dogovora oko novih mjera za poticanje globalne trgovineostvarila su mali napredak trećeg dana napetih razgovora članicaSvjetske trgovinske organizacije (WTO) u Hong Kongu.
HONG KONG, 15. prosinca 2005. (Hina/dpa) - Nastojanja u cilju postizanja dogovora oko novih mjera za poticanje globalne trgovine ostvarila su mali napredak trećeg dana napetih razgovora članica Svjetske trgovinske organizacije (WTO) u Hong Kongu.

Dok se brojna policija sprema za nove prosvjede ispred mjesta održavanja sastanka, gotovo 150 ministara trgovine bori se ne bi li postiglo napredak oko novog dogovora kojim bi se uklonile prepreke globalnoj trgovini. No intenzivni pregovori, uključujući sastanke posebnih grupa i bilateralne sastanke, čini se nisu donijeli veće rezultate.

Izaslanici su kazali da glavni kamen spoticanja ostaje poljoprivreda, pri čemu se Europska unija nalazi pod daljnjim pritiskom da smanji poljoprivredne carine i da se dogovori oko krajnjeg datuma za uklanjanje izvoznih subvencija za poljoprivredne proizvode.

Europski povjerenik za trgovinu Peter Mandelson odbacio je zahtjeve Sjedinjenih Država, Brazila i Indije, kazavši da je na drugim zemljama da se prilagode nastojanjima Europe na otvaranju trgovine poljoprivrednim proizvodima.

Dužnosnici su kazali da bi šestodnevni maraton pregovora pod okriljem WTO-a, koji će trajati do 18. prosinca, mogao rezultirati skromnim paketom trgovinskih i ustupaka po pitanjima pomoći za najsiromašnije zemlje.

U međuvremenu su od SAD-a zatražili da smanji svoje poljoprivredne poticaje lokalnim proizvođačima pamuka za koje kritičari kažu da predstavljaju nepoštenu konkurenciju za siromašne afričke proizvođače pamuka.

Ministri u Hong Kongu nadaju se postizanju dovoljnog napretka kako bi se dogovor postigao do kraja 2006. Trenutačni pregovori dijelom su kruga svjetskih trgovinskih pregovora u sklopu WTO-a započetih u katarskom gradu Dohi u studenome 2001.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙