FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 16. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30sati.
ZAGREB, 16. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 15,30 sati.

BAGDAD - Iračka vlada priznala je u petak da su njezine snage sigurnosti uhitile Jordanaca Abu Musaba al-Zarqawija, terorističkog vođu čije su fotografije oblijepljene posvuda u zemlji, no pustila ga je jer ga nitko nije prepoznao, prenose mediji. Najtraženiji čovjek u Iraku bio je uhićen u svome uporištu u Falluji prošle godine u skupini pobunjenika, no pušten je nakon "običnog ispitivanja", priznao je u petak Hussain Kamal, zamjenik ministra unutarnjih poslova, piše na online izdanju britanski Times. "Čini se da ga nitko nije prepoznao, zato su ga pustili", rekao je Kamal. Za glavu islamističkog terorista rođenog u Jordanu, koji je jednu nogu izgubio u borbama na strani talibana u Afganistanu, raspisana je nagrada od 25 milijuna dolara.

BEOGRAD - Srbijanski predsjednik Boris Tadić pozvao je u petak vladu Srbije da jasno odgovori zašto je glavna haška tužiteljica Carla del Ponte u izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a negativno ocijenila suradnju Srbije s Haškim sudom. Nema dvojbe da je srbijanska vlada odgovorna za suradnju s Haškim sudom, kazao je Tadić novinarima, te ona mora i javnosti i Vijeću sigurnosti UN-a reći "što je to učinjeno u suradnji s tim sudom i zbog čega je izvještaj tako negativan". Dodao je da svi moraju biti svjesni da o uspješnoj suradnji s Haškim sudom ovisi uključenje zemlje u međunarodne integracije, dolazak stranih investicija i poboljšavanje životnog standarda.

LJUBLJANA - Najnovije ispitivanje slovenskog javnog mnijenja objavljeno u petak pokazalo je dramatičan pad popularnosti slovenske koalicijske vlade koju trenutačno podržava samo 39 posto ispitanika, dok je 48 ne podržava. Riječ je o najgorem rezultatu sadašnje vlade desnog centra premijera Janeza Janše u godinu dana njenog mandata, pokazalo je ispitivanje Politbarometar što ga svakog mjeseca provodi Centar za istraživanje javnog mišljenja Fakulteta političkih znanosti u Ljubljani. Rezultati za prethodni mjesec pokazali su da je Janšinu koalicijsku vladu, u kojoj sudjeluju četiri stranke, podržavalo 46, a nije podržavalo 43 posto ispitanika. Trendovi smanjenja potpore vladi po svoj su prilici izazvani najavom socijalnih i ekonomskih reformi.

SUBOTICA - U beogradskom Zavodu za udžbenike i nastavna sredstva tiskan je prvi udžbenik na hrvatskom jeziku za učenike hrvatskih odjela u Srbiji, objavio je u petak tjednik "Hrvatska riječ". Hrvatski prijevod udžbenika "Priroda i društvo" za učenike trećih razreda osnovne škole prvi je čije tiskanje i uporabu odobrio ministar prosvjete Republike Srbije, izjavio je član Izvršnog odbora Hrvatskog nacionalnog vijeća Ivica Stipić. Krovno tijelo hrvatske manjine u Srbiji namjerava angažirati skupinu prevoditelja kako bi se do sljedeće godine osigurali prijevodi i svih drugih udžbenika za učenike hrvatskih odjela, kao i posebni dodaci za izučavanje povijesti i kulture Hrvata u SCG, prenosi tjednik.

ISTANBUL - Predsjedavajući na suđenju Orhanu Pamuku, istaknutom turskom romanopiscu, naredio je u petak prekid procesa do veljače, odmah nakon što je postupak otvoren, s obrazloženjem da dopuštenje za proces treba dati ministarstvo pravosuđa. U petak je trebalo početi suđenje turskome književniku koji je, prema članku 301 kaznenog zakona, uvrijedio svoju naciju izjavom da su turske snage ubile milijun Armenaca i 30.000 Kurda u 20. stoljeću. Iduća sudska rasprava zakazana je za 7. velječe, kazao je u petak sudac Metin Aydin koji je predmet vratio ministarstvu. Pamuk, koji je izjavu o turskoj odgovornosti za pokolj nad Armencima i Kurdima dao za švicarski tjednik početkom godine, ušao je u petak u sudnicu praćen povicima "izdajica" koje mu je dobacivalo desetak nacionalista.

ZAGREB - U hrvatskome veleposlanstvu u Berlinu otvorena je izložba crteža djece osnovnih škola iz Hrvatske o temi milenijskih razvojnih ciljeva koje su jednoglasno prihvatile sve članice Ujedinjenih naroda na Milenijskom summitu 2000. godine, priopćio je u petak MVPEI. Izložba je nastala kao rezultat natječaja koji je objavio Ured za Hrvatsku Ujedinjenih naroda za pomoć djeci u sklopu programa "Hrvatski milenijski razvojni ciljevi", kaže se u priopćenju i dodaje kako su djeca crtežima iskazala svoje viđenje i doživljaj problema siromaštva, obrazovanja, jednakosti spolova, zdravlja djece i majki, borbe protiv AIDS-a i zaštite okoliša.

KABUL - Napadač je poginuo, a dvoje je slučajnih prolaznika ranjeno kad je u petak u glavnome gradu Afganistana eksplodirao automobil bomba između dvaju vozila pripadnika norveških mirovnih snaga i blizu zgrade u kojoj će se idući tjedan sastati novi parlament. Eksplozija se dogodila u zapadnome dijelu grada, kada se napadač u toyoti corolli ubacio između dvaju norveških terenaca i detonirao eksploziv, rekao je jedan pripadnik afganistanskih snaga sigurnosti koji je želio ostati anoniman. Prema njegovim riječima, Norvežani nisu ozlijeđeni.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙