FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 23. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21sat.
ZAGREB, 23. studenog 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 21 sat.

ZAGREB - Vlada je na današnjoj izvanrednoj sjednici usvojila tekst izjave kojom će se umirovljenici, koji su stekli pravo na obeštećenje, izjasniti o načinu isplate duga. Ukupno 426.309 umirovljenika dobit će između 30. studenoga i 4. prosinca na kućne adrese obavijest o visini duga i obrazac s izjavom kojom se trebaju odlučiti žele li isplatu polovice duga u roku dvije godine, ili cijeloga iznosa u roku osam godina, s počekom od dvije godine. Umirovljenici će dobiti tri primjerka obrasca izjave, od kojih dva trebaju ispuniti i potpisati te u roku 30 dana vratiti društvu za upravljanje Umirovljeničkim fondom - HPB-Investu d.o.o., a treći zadržavaju za svoju evidenciju. Ako se umirovljenik ne očituje u zadanom roku, podrazumijevat će se da se odlučio za isplatu polovice duga u roku dvije godine, na četiri rate.

ZAGREB - Hrvatska Vlada sutra će raspraviti kako su u 2004. poslovala društva u većinskom vlasništvu države. Pred Vladom će se, naime, naći godišnje izvješće o tom poslovanju. Hrvatskom saboru uputit će nekoliko zakona iz EU-paketa - predložit će mu donošenje zakona o opasnim kemikalijama, te mijenjanje zakona o vodama i o financiranju vodnoga gospodarstva. Uredbom će Vlada propisati kakvoću bio-goriva.

ZAGREB - Nastavljajući raspravu o prijedlogu državnog proračuna za 2006., zastupnici Hrvatskog sabora u srijedu su iznijeli ocjene da su nedovoljna sredstva predviđena za poljoprivredu. Nenad Stazić (SDP) ponovio je tvrdnju da je predloženi proračun trgovački te da HSP-ovci mogu u miru pisati amandmane teške milijardu i pol kuna u zamjenu za potporu Vladi za prijedlog proračuna kao "rezervna stranka". Andrija Hebrang (HDZ) je rekao da je predloženi proračun poluga razvojnog programa. Po njegovim riječima, hrvatska Vlada njime nastavlja trend gospodarskog rasta i povećanja izvoza i učvršćuje ga u idućih godinu dana, te smatra da ga zato treba podržati.

ZAGREB - Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti priopćilo je, u povodu današnjeg prosvjeda branitelja u Puli zbog neriješenih stambenih pitanja, da je ispunilo sve zakonske obveze prema braniteljima invalidima u kampu Valovinama, a da je za stambena pitanja ostalih mjerodavno Ministarstvo obrane. Ministarstvo branitelja je po Zakonu o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji riješilo stambena pitanja za petoricu hrvatskih branitelja sa statusom hrvatskoga ratnog vojnog invalida iz Domovinskog rata, koji žive u Valovinama u Puli, kaže se u priopćenju. Stoga nisu osnovani i odbacujemo sve navode o daljnjoj nadležnosti u tom slučaju jer za to nema zakonske osnove, dodaje se.

ZAGREB - Bivši ravnatelj Protuobavještajne agencije (POA) Franjo Turek danas je saslušan na Vijeću za civilni nadzor sigurnosnih službi, no zašto je pozvan i o čemu je govorio novinarima nije službeno potvrđeno. Član Vijeća Tin Gazivoda novinarima je nakon sjednice Vijeća samo potvrdio da je Turek nazočio sjednici, ali i napomenuo da zbog saborske odluke da članovi Vijeća ne smiju komentirati svoj rad, već to može činiti samo Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost, ne može reći zašto je Turek pozvan i o čemu je govorio. Novinari tek nagađaju da je Turek pred Vijećem odgovarao na pitanja vezana uz slučaj navodnog praćenja političara, vjerskih dostojanstvenika i sportaša za mandata koalicijske Vlade, kada je i obnašao dužnost ravnatelja POA-e.

ZAGREB/TRST - List "Primorski dnevnik", koji izlazi u Trstu na slovenskom jeziku, u današnjem broju navodi imena navodnih glavnih organizatora krijumčarskog lanca ukradenih automobila koje je u suradnji s hrvatskom i slovenskom policijom uhitila talijanska policija. U "akciji Liburnia", o kojoj je u utorak bilo riječi na tiskovnoj konferenciji u Trstu, od organizatora lanca uhićeni su Nenad Vukelić (29 godina), Nenad Petričević (30), Zoran Paunković (45) i Uroš Kasalica (41), no ne navodi se njihovo državljanstvo. Vukelić je, navodi list, imao krivotvorene dokumente Hrvatske, Slovenije, Bugarske, Grčke, Češke i drugih država. Hrvatska policija od talijanskih kolega zasad nije dobila podatak o identitetu uhićenih kao ni to ima li među njima hrvatskih državljana, rekao je Hini glasnogovornik MUP-a Zlatko Mehun.

ZAGREB - Stanovnici šibenskog područja od danas mogu piti vodu iz vodovoda bez prokuhavanja jer je utvrđeno da je ispravna, priopćio je danas Državni centar 112. Svakodnevnim praćenjem vode iz šibenskog Vodovoda i Vodovoda Dalmatinske zagore u vlasništvu šibenskog Vodovoda i odvodnje d.o.o. zaključeno je da u uzorcima vode za piće nema povećane mutnoće te da voda odgovaar uvjetima Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće NN 182/04. Tako danas prestaje vrijediti zabrana za uporabu vode za piće, odnosno preporuka za prokuhavanje i taloženje vode prije uporabe, koje su vrijedile od 17. studenog 2005., kaže se u priopćenju.

ZAGREB - U UNICEF-ov projekt "Stop nasilju među djecom", koji se u Hrvatskoj provodi dvije godine, danas se uključila tvrtka Tisak izdvojivši 80.000 kuna za edukaciju djece, učitelja i roditelja iz sustavne prevencije nasilja u četiri osnovne škole. Tisak je tako "posvojio" OŠ Josipa Račića iz Zagreba, OŠ Turnić iz Rijeke, OŠ Višnjevac iz Slavonije i OŠ Supetar iz Dalmacije koje će po završetku edukacijskog programa, ako uspješno savladaju program "Sedam koraka do sigurne škole", dobiti priznanje "Škola bez nasilja". Škole se u program "Stop nasilju među djecom" uključuju dragovoljno, a akcija je dosad obuhvatila 216 škola sa 113.000 djece iz 80 gradova i naselja u Hrvatskoj. Priznanje "Škola bez nasilja" dobilo je 50 škola.

SPLIT/TROGIR - Djelatnici trogirske Policijske postaje uhitili su jučer 41-godišnjaka za kojega je utvrđena osnovana sumnja da je u zadnjih mjesec dana poslao dva nepotpisana prijeteća pisma trogirskom gradonačelniku Vedranu Rožiću, potvrdila je glasnogovornica splitsko-dalmatinske Policijske uprave Marina Kraljević-Gudelj. Pošiljatelj je u pismima prijetio kako će zbog svojih nerazumnih odluka gradonačelnik Rožić i dogradonačelnik Vinko Brkan te članovi njihovih obitelji platiti živitom, a u prvom je pismu bio i neidentificirani smeđi prah, najvjerojatnije bezopasan, no sa svrhom zastrašivanja. Neslužbeno se doznaje da je riječ o trogirskom poduzetniku koji je prijetnjama smrću gradonačelniku i njegovu zamjeniku Vinku Brkanu navodno htio ishodovati dozvolu za parkiralište na istočnom ulazu u Trogir.

ZAGREB - Programsko vijeće Hrvatske radio televizije (HRT) na današnjoj sjednici nije uspjelo zauzeti stajalište o razlozima zbog kojih novinar HTV-a Tihomir Ladišić više ne vodi i uređuje emisiju "Otvoreno". Sedam od ukupno jedanaest članova Vijeća glasovalo je o dva prijedloga, no ni jedan nije dobio natpolovičnu većinu. Pet glasova za i dva protiv dobio je prijedlog da se podrži izviješće glavnog urednika informativnog programa Vladimira Rončevića o razlozima zbog kojih Ladišić više ne vodi emisiju. Isto je prošao i prijedlog po kojem u spornoj emisiji "Otvoreno", koja se bavila nagodbom Ivice Rajića s Haškim sudom, nije bilo značajnijih kršenja novinarskih obaveza i načela, uz napomenu da se Vijeće nema pravo miješati u kadrovsku politiku HRT-a.

RIJEKA - U Rijeci je danas, nakon jučerašnje eksplozije gradskog plina u stanu jedne zgrade na Kantridi, na drugom kraju grada u Ulici Rastočine došlo do istjecanja gradskog plina u cijevima u zemlji i njegova zapaljenja u kanalizacijskim cijevima, ali zahvaljujući brzoj vatrogasnoj akciji nije bilo ni žrtava, ni štete. Glasnogovornica Policijske uprave primorsko-goranske Mirjana Kulaš izvijestila je da je u 12,35 sati dojavljeno o plamenu koji dopire iz jednog šahta u Ulici Rastočine. Na mjesto su izišli policijski djelatnici i vatrogasci te ekipa riječkog komunalnog poduzeća "Energo" koje distribuira plin. Djelatnici "Energa" prekinuli su dovod plina u toj ulici, a vatrogasci su za petnaestak minuta ugasili plamen.

ZADAR - Stalnim kriminalističkim izvidom u suradnji s mobilnim operaterom službenici zadarske Policijske uprave danas su identificirali i priveli 33-godišnjakinju iz Zadra koja je u zadnjih nekoliko dana često i neopravdano nazivala broj 94 sa svojega mobitela, ometajući redovit rad Službe hitne pomoći u Zadru. Kako se doznaje u PU, 33-godišnjakinja je iz svog stana u Zadru neprestano nazivala Službu hitne pomoći, a po neslužbenim procjenama, u nekoliko dana telefonirala je čak desetak tisuća puta. Nakon kriminalističke obradbe policija će protiv te osobe podnijeti kaznenu prijavu po Zakonu o uništenju ili oštećenju tuđe stvari, te je sprovesti istražnom sucu Županijskog suda u Zadru.

ZAGREB - Služba za odnose s javnošću Ministarstva obrane priopćila je danas da je dužnost glavnog inspektora obrane u Inspektoratu obrane preuzeo general bojnik Mate Obradović odlukom ministra obrane Berislava Rončevića. General bojnik Obradović na dužnost glavnog inspektora, koju je preuzeo 15. studenoga, prešao je s mjesta zapovjednika 4. korpusa HKoV-a, koju je obnašao od 31. prosinca 2002. Uz tu dužnost zapovijedao je i Operativnim vatrogasnim zapovjedništvom OS RH zadnje dvije godine, za što je dobio brojna priznanja i zahvalnice civilnog sektora, kaže se u priopćenju.

ZAGREB - Ocjenjivački sud jedne od najuglednijih svjetskih dizajnerskih nagrada "Red Dot Award" ove je godine dodijelio dvije nagrade hrvatskim dizajnerima, priopćilo je danas Hrvatsko dizajnersko društvo. Lina Kovačević je osvojila "Junior prize" za interaktivni plakat Festivala ljudskih prava, a dizajnerski dvojac Bruketa i Žinić u području financijskih komunikacija osvojio je "Red Dot" za Godišnje izvješće "Podravke" (Tajne dobre kuhinje) i Adris grupe (Pozitivne misli), art direktorice Maje Bagić. Ove je godine ocjenjivački sud birao među četiri tisuće prispjelih radova dizajnera iz cijeloga svijeta. Nagrada "Red Dot" dodjeljuje se od 1993., a danas je jedna od najuglednijih dizajnerskih nagrada koju u velikoj mjeri priznaje i poslovni sektor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙