FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dramatičan pad popularnosti slovenske vlade - ankete

LJUBLJANA,16. prosinca(Hina) - Najnovije ispitivanje slovenskog javnogmnijenja objavljeno u petak pokazalo je dramatičan pad popularnostislovenske koalicijske vlade koju trenutačno podržava samo 39 postoispitanika, dok je 48 ne podržava.
LJUBLJANA,16. prosinca(Hina) - Najnovije ispitivanje slovenskog javnog mnijenja objavljeno u petak pokazalo je dramatičan pad popularnosti slovenske koalicijske vlade koju trenutačno podržava samo 39 posto ispitanika, dok je 48 ne podržava.

Riječ je o najgorem rezultatu sadašnje vlade desnog centra premijera Janeza Janše u godinu dana njenog mandata, pokazalo je ispitivanje Politbarometar što ga svakog mjeseca provodi Centar za istraživanje javnog mišljenja Fakulteta političkih znanosti u Ljubljani.

Rezultati za prethodni mjesec pokazali su da je Janšinu koalicijsku vladu, u kojoj sudjeluju četiri stranke, podržavalo 46, a nije podržavalo 43 posto ispitanika.

Trendovi smanjenja potpore vladi po svoj su prilici izazvani najavom socijalnih i ekonomskih reformi, te odlučnošću premijera Janše da uvede linearnu poreznu stopu od 20 posto, što bi po ocjenama sindikata koji joj se suprotstavljaju izazvalo pad životnog standarda srednje i niže klase, te umirovljenika.

Čelnik oporbe Jelko Kacin, čiji liberalni demokrati (LDS) su, prema istom istraživanju, doživjeli mali rast popularnosti u odnosu na stalan pad iz zadnjih mjeseci, izjavio je da za sada ne očekuje raspad Janšine koalicije, ali da će "satelitske stranke" koje u njoj djeluju s Janšinom Slovenskom demokratskom strankom (SDS) zabilježiti golem pad broja glasača na lokalnim izborima iduće godine. U razgovoru s gledateljima Televizije Slovenije na njihovu internetnom forumu, što su ga u petak prenijeli mediji, Kacin je rekao da će Janšine reforme najprije doživjeti otpor, a onda i izazvati "pobunu" između njegovih Demokrata, te ostalih triju stranaka u vladi.

Liberali u najavljenom otporu Janšinoj vladi najavljuju da će koristiti i neriješena pitanja s Hrvatskom u kojima, po njihovoj ocjeni, u proteklih godinu dana nije zabilježen napredak, jer je koalicija desnog centra prema Hrvatskoj bila navodno premekana.

U tome opozicija izražava i radikalnija stajališta od vlade, koja je u izjavi ministarstva vanjskih poslova početkom tjedna najavila da će se odnosi s Hrvatskom rješavati u okviru njenih pregovora s Europskom unijom i da će pregovori o granici uz pomoć Europske komisije početi idućeg mjeseca.

Bivši ministar prometa, a sada zastupnik LDS-a u parlamentu Marko Pavliha, izjavio je u petak u otvorenom pismu Janšinoj vladi kako bi morala reagirati na početak primjene novog hrvatskog pravilnika o granicama hrvatskog ribolovnog područja koje seže "do polovice Piranskog zaljeva".

Pavliha u pismu vladi tvrdi da je riječ o "nečuvenom, jednostranom, neprijateljskom i neeuropskom potezu" Hrvatske.

Stvar je zaoštrio i predsjednik liberalnih demokrata Kacin koji je za slovensku televiziju izjavio da Ljubljanska banka ništa nije dužna hrvatskim štedišama i da kao izvjestitelj Europskog parlamenta za Srbiju i Crnu Goru dobiva pisma srpskih izbjeglica iz Hrvatske da im Hrvatska ne želi vratiti njihovu ušteđevinu u Ljubljanskoj banci Zagreb.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙