FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Drnovšek: Odnose s Hrvatskom ne treba zaoštravati

LJUBLJANA, 14. prosinca 2005. (Hina) - Odnose s Hrvatskom ne trebazaoštravati jer je to susjedna država s kojom Slovenija ima mnogozajedničkih točaka, izjavio je slovenski predsjednik Janez Drnovšek usvom tradicionalnom novogodišnjem intervjuu za Slovensku televiziju.
LJUBLJANA, 14. prosinca 2005. (Hina) - Odnose s Hrvatskom ne treba zaoštravati jer je to susjedna država s kojom Slovenija ima mnogo zajedničkih točaka, izjavio je slovenski predsjednik Janez Drnovšek u svom tradicionalnom novogodišnjem intervjuu za Slovensku televiziju.

Drnovšek je posebno upozorio da odnose s Hrvatskom ne treba zaoštravati i stvarati dojam da Slovenija preko Europske unije, odnosno tijekom hrvatskih pristupnih pregovora, želi "iznuditi" granično rješenje u svom najboljem interesu.

Bio je to Drnovšekov odgovor na pitanje kako gleda na poruke slovenskog ministra vanjskih poslova Dimitrija Rupela da će Slovenija iduće godine uz asistenciju Europske unije ući u nove pregovore o granici s Hrvatskom, kojima bi se "nadogradio" parafirani sporazum Drnovšek - Račan iz 2001. godine.

"Hrvatska nam je susjedna država, to će uvijek ostati i to stalno moramo imati u vidu", rekao je Drnovšek, dodajući da između dviju država postoji vrlo značajna gospodarska razmjena, te brojni poslovni, turistički i međuljudski kontakti koje ne bi trebalo ugroziti stvaranjem osjećaja da Slovenija želi iznuditi granicu po svojim željama, koristeći teške hrvatske pristupne pregovore.

"Sa Hrvatskom imamo izvanredno mnogo zajedničkih točaka, a zaoštravanje ili iznuđivanje pokvarilo bi (političku) atmosferu koja ni sada nije najbolja", rekao je Drnovšek, osvrćući se na mišljenja da bi Hrvatska takav pristup tijekom pregovora s EU mogla shvatiti kao pritisak i "ucjenu".

Drnovšek je pri tom istaknuo da nema ništa protiv toga da Europska unija u rješavanju otvorenih pitanja ponudi svoje "usluge i pomoć", ali je naglasio da se s rješenjima moraju složiti Slovenija i Hrvatska.

Drnovšek je, objašnjavajući zašto se za razliku od Janšine vlade založio da se otvorena pitanja s Hrvatskom riješe arbitražom, rekao da je na osnovu svog iskustva u vrijeme kad je bio premijer shvatio da Hrvatska ne prihvaća sporazum Drnovšek - Račan.

"Ako naše ministarstvo vanjskih poslova sada ocjenjuje da bi Hrvatska mogla prihvatiti rješenja iz sporazuma Drnovšek - Račan i da je to realno, mogu samo izraziti svoje zadovoljstvo, ali ako će to samo predstavljati ponavljanje stvari u krug i pogoršavati odnose, onda neću biti zadovoljan. Ako do dogovora ne može doći, bolja bi bila arbitraža", rekao je Drnovšek u razgovoru.

Inače, većina pitanja u razgovoru bila je posvećena domaćim temama, osobito reformama koje predviđa sadašnja vlada Janeza Janše, pri čemu je Drnovšek istaknuo da se pri uvođenju reformi treba voditi računa o socijalnoj ravnoteži u društvu. Kao pozitivni model naveo je ekonomsku efikasnost i socijalnu politiku skandinavskih država, a upozorio na slučaj nedavnih nemira u Francuskoj koji bi se i u Sloveniji po njegovoj ocjeni mogao u nekoj formi dogoditi ako se marginaliziraju neke društvene skupine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙