FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski parlament započeo zasjedanje posvećeno poreznim reformama

LJUBLJANA,21. studenoga(Hina) - Slovenski parlament započeo je uponedjeljak višednevno zasjedanje na kojemu će usvojiti dio poreznihreformi koje je najavila sadašnja vlada, a otvaranje je započeto uznaku optužbi oporbe lijevog centra da je glavni cilj promjenapreraspodjela društvene moći koja će pogoditi niže i srednje slojeve.
LJUBLJANA,21. studenoga(Hina) - Slovenski parlament započeo je u ponedjeljak višednevno zasjedanje na kojemu će usvojiti dio poreznih reformi koje je najavila sadašnja vlada, a otvaranje je započeto u znaku optužbi oporbe lijevog centra da je glavni cilj promjena preraspodjela društvene moći koja će pogoditi niže i srednje slojeve.

Zastupnik liberalnih demokrata (LDS) Milan Cvikl u uvodu zasjedanja u svom je zastupničkom pitanju premijeru Janezu Janši rekao da će vlada desnog centra obilježiti uskoro godinu dana svog mandata te da je ona protekla u iznevjerenom obećanju da će djelovati za blagostanje svih građana. Također je ustvrdio da su socijalne, ekonomske i porezne reforme namijenjene pokrivanju troškova nastalih štetnom prodajom državnih dionica i kadrovskim smjenama u velikim poduzećima poput "Mercatora", "Petrola", "Dela", Luke Koper i drugih.

Samo ukidanje snižene stope na dodanu vrijednost od 8,5 posto i uvođenje jedinstvenog poreza od 20 posto učinit će da hrana, lijekovi, obuća, knjige i osnovne životne potrepštine dvostruko poskupe, ustvrdio je Cvikl.

"Vlada dijeli svojima i to bez pokrića, po načelu nije važno što znaš nego je važno jesi li naš, a sada od svih zahtijeva štednju", rekao je Cvikl, dodajući da su reforme usmjerene na preraspodjelu dohotka od siromašnijih i srednjeg sloja prema bogatijima i onima koji su dobili denacionaliziranu imovinu.

Janša je spomenute opaske nazvao političkim floskulama, te pozvao opoziciju da u daljnjem postupku podrži zakonski nacrt vlade po kojemu bi se iduće godine porez na platnu listu smanjio za 20 posto, promijenio i pojednostavnio postupak prijave godišnjeg poreza na prihod, te omogućilo da obrtnici i poduzetnici s manjim prometom ubuduće plaćaju porez na osnovi naplate, a ne odmah nakon izdavanja fakture.

Odgovarajući na optužbe oporbe lijevog centra koja tvrdi da je u njegovu kabinetu 12. kolovoza dogovorena prodaja dijela dionica trgovačkog lanca "Mercator" tvrtkama Kolinska Droga i Pivovarna Laško i to ispod cijene, čime su, kako tvrdi oporba, oštećeni porezni platiše i državni proračun za skoro jednu milijardu kuna, Janša je rekao da se predsjednik vlade može sastajati s kime god hoće, ali da nije djelovao na prodaju dionica u državnom vlasništvu najveće slovenske kompanije mimo međunarodnog tendera. Isto tako, kazao je Janša, upitna je i kvalifikacija oporbe da je nedavna smjena "Mercatorova" dugogodišnjeg direktora Zorana Jankoviča bila politički čin, dok je s druge strane bivši premijer Anton Rop i sam javno priznao da je Jankovič na to mjesto bio "politički postavljen".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙