FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SFOR 'uskladištio' radioaktivni otpad kod Bosanske Gradiške - tisak

BANJA LUKA, 16. prosinca 2005. (Hina) -
BANJA LUKA, 16. prosinca 2005. (Hina) -

Stručnjaci Instituta za zaštitu zdravlja Republike Srpske utvrdili su dozimetrijskim mjerenjem da je u deponiju koji su gradile mađarske postrojbe SFOR 1997. godine u selu Orahova kod Bosanske Gradiške, uskladišten radioaktivni otpad, izvješćuju "Nezavisne novine" od petka.

Na bivšem vježbalištu SFOR vegetacije uopće nema. Radioaktivno zračenje izvan zone iznosi 80 nanosiverta, što odgovara uobičajenom i dopuštenom, no na površini deponija ono je za 60 posto veće i iznosi 130 nanosiverta. Na dubini od 50 cm radijacija je 170, a na 100 cm - 212 nanosiverta, što su mnogo veći iznosi od dopuštenih. Na temelju ovih saznanja stručnjaci Instituta za zaštitu zdravlja zaključuju kako "zračenje potječe od uskladištenog radioaktivnog materijala".

U Odsjeku za zaštitu od jonizirajućih zračenja ovog Instituta, za nastavak istraživanja očekuju poseban nalog . U Ministarstvu zdravlja RS tvrde da je za nastavak kopanja, mjerenja i vađenja radioaktivnog materijala potrebna naredba suda i da je neophodno ustanoviti tko će to platiti, a u Okružnom tužiteljstvu Banja Luka navode da posao treba završiti Institut za zaštitu zdravlja RS i da im za to nije potrebna naredba suda.

Deponiju, koji je navodno trebao biti na komunalnoj usluzi stanovništvu Bosanske Gradiške i okolice, bio je zabranjen pristup pastirima sa stokom, a posljednjih desetak dana radova na 'smetlište' su stizala oklopna vozila, a dva puta su slijetali helikopteri koji su dolazili iz pravca Hrvatske, pišu "Nezavisne novine". Vojni stručnjaci tvrde kako je na ovom prostoru najvjerojatnije uskladišteno streljivo s 'osiromašenim uranom' koje, prema tvrdnjama načelnika Odsjeka za zaštitu od jonizirajućih zračenja Instituta za zaštitu zdravlja RS Mirka Lalića, izaziva teška oboljenja, među kojima rak i leukemiju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙