FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSSavez: proračun loš za poljoprivredu

ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Proračun za 2006. godinu zapoljoprivredu je loš, osigurava manje prihoda za obiteljskagospodarstva, a uzme li se u obzir da Hrvatska nastoji ući u Europskuuniju (EU) proračun zasigurno nije ono što selo očekuje, kazao je nadanašnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog seljačkogsaveza Darko Grivičić.
ZAGREB, 30. studenog 2005. (Hina) - Proračun za 2006. godinu za poljoprivredu je loš, osigurava manje prihoda za obiteljska gospodarstva, a uzme li se u obzir da Hrvatska nastoji ući u Europsku uniju (EU) proračun zasigurno nije ono što selo očekuje, kazao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik Hrvatskog seljačkog saveza Darko Grivičić.

Ulaskom u EU, koja je visokosubvencionirana, doći će do kraha hrvatske poljoprivrede, a HSSavez će se protiv toga boriti svim demokratskim sredstvima pa i prosvjedima bude li potrebno, rekao je.

Kazao je kako su sve one priče kojima se Vlada branila da su za visoke cijene plavog dizela krive cijene na svjetskom tržištu neprihvatljive. Ina je, naime, objavila kako ima rekordnu dobit, a s druge strane cijena plavog dizela je sve viša, što samo pokazuje kako nema nikave brige za hrvatsko selo i hrvatske seljake, ustvrdio je Grivičić.

Osvrćući se na proračun za poljoprivredu saborski zastupnik Ivan Kolar kazao je da je nedostatan. Za direktne poticaje i potpore u poljoprivredi predviđena su ista sredstva kao što su bila i u ovoj godini, a ona nisu dovoljna.

Slušaju li se podaci Vlade o makroekonomskim pokazateljima da je BDP porastao 4,5 posto, inflacija 3 posto, teško se može prihvatiti pojašnjenje da je proračun za poljoprivredu u nominali isti kao i za ovu godinu, jer će seljaci dobiti sredstva koja će biti umanjena za sve ove parametre, rekao je.

On je optužio Vladu da "ciljano raslojava seljačku populaciju" i uništavaju se mali proizvođači koji će postati socijalni problem.

Kolar je kazao kako poljoprivrednici strepe nad onim što ih čeka ulaskom u EU, upozorio je kako SAPARD agencija u okviru resornog ministarstva još nije profunkcionirala te se seljaci nemaju kome obratiti ukoliko žele izraditi programe kako bi si osigurali sredstva iz predpristupnih fondova.

U Hrvatskom seljačkom savezu smatraju kako će sve manje novaca dolaziti na selo i postavlja se pitanje kako će obiteljska gospodarstva preživjeti, posebice jer će najvjerojatnije od 1. siječnja 2006. godine oni koji žele ostvariti poticaje trebati biti u sustavu PDV-a.

Grivičić je ocijenio kako signali iz Vlade govore da niti kratkoročno niti dugoročno ona nema u svojoj računici poljoprivredu.

Kako je rekao, čak i ova zadnja priča o vraćanju imovine austrijskim državljanima ide u prilog tomu, izražavajući bojazan da će im se vraćati zemlja i imanja koja su im konfiscirana 50-tih godina i to ponajviše u Slavoniji.

"Bilo bi jako ružno kada bi na kraju priče o EU ispalo da hrvatski seljaci iz Slavonije trebaju platiti cijenu ulaska i dobivanja datuma pregovora. To je trgovačka politika koja je neprihvatljiva", kazao je Grivičić.

(Hina) tp yds

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙