FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Bruxelles:Počinje screening za poglavlje poljoprivreda i ruralni razvoj

ZAGREB/BRUXELLES, 5. prosinca 2005. (Hina) - Provjera usklađenostihrvatskog zakonodavstva s europskim za najopsežnije i jedno odnajtežih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU-u - poglavljepoljoprivreda i ruralni razvoj - počinje u ponedjeljak ujutro uBruxellesu.
ZAGREB/BRUXELLES, 5. prosinca 2005. (Hina) - Provjera usklađenosti hrvatskog zakonodavstva s europskim za najopsežnije i jedno od najtežih poglavlja u pregovorima o članstvu u EU-u - poglavlje poljoprivreda i ruralni razvoj - počinje u ponedjeljak ujutro u Bruxellesu.

Stotinjak hrvatskih stručnjaka i pregovarača za to poglavlje, zajedno s kolegama iz Turske, cijeli tjedan će imati sastanke s predstavnicima Europske komisije, koji će im objašnjavati europsku pravnu stečevinu vezanu uz poljoprivredu i ruralni razvoj. Riječ je o prvoj fazi screeninga za poglavlje poljoprivrede i ruralnog razvoja, tzv. eksplanatornom sastanku.

Poljoprivreda je u isključivoj nadležnosti Europske unije. Europska Zajednička poljoprivredna politika (CAP) regulirana je brojnim obvezujućim pravilima, koja će Hrvatska morati usvojiti i osigurati njihovu provedbu kako bi se mogla suočiti s konkurentskim pritiskom unutar EU-a i osigurati primjerene uvjete života na ruralnim područjima. Gotovo polovica europskog proračuna otpada na Zajedničku poljoprivrednu politiku.

Na poljoprivredu otpada 10 posto BDP-a u Hrvatskoj, a procjenjuje se da približno pola milijuna ljudi živi na poljoprivrednim gospodarstvima, a deset posto radno sposobnog stanovništva ostvaruje dohodak od te djelatnosti.

Na tom području Hrvatska ne kreće od nule, jer je posljednjih nekoliko godina doneseno nekoliko krovnih zakona kojima se regulira poljoprivredna djelatnost, ali je preostalo još dosta posla u donošenju podzakonskih propisa i prilagodbi stručno-tehničkim pravilima i propisima.

Još uvijek postoji niz mjera hrvatske poljoprivredne politike koje su u neskladu s pravnom stečevinom Europske unije.

Najviše posla bit će kod usklađivanja sustava državnih potpora, koji se bitno razlikuje od europskog. U vezi s tim, morat će se uspostaviti tijela koja će voditi računa o raspodjeli subvencija. Isto tako, morat će se izvršiti standardizacija objekata, uspostaviti sustav nadzora u poljoprivredi, te pojačati granične veterinarske inspekcije.

Hrvatska će u okviru poglavlja morati izraditi program za ruralni razvitak, na što Europska unija u posljednje vrijeme usmjerava veliku pozornost. Sve se više sredstava usmjerava na mala obiteljska gospodarstva, koji su važan element očuvanja i razvoja sela.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙