FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Beograd: Izbjeglice iz Hrvatske pišu Carli del Ponte

BEOGRAD,15. prosinca(Hina) - Više udruga Srba izbjeglih iz Hrvatske iBosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo glavnoj haškojtužiteljici Carli del Ponte u kojem upozorava da se za ratne zločinenad srpskim civilima u krajini 1995. godine ne smije suditi jedinohrvatskom generalu Anti Gotovini.
BEOGRAD,15. prosinca(Hina) - Više udruga Srba izbjeglih iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine uputilo je otvoreno pismo glavnoj haškoj tužiteljici Carli del Ponte u kojem upozorava da se za ratne zločine nad srpskim civilima u krajini 1995. godine ne smije suditi jedino hrvatskom generalu Anti Gotovini.

"Generalu Gotovini se na teret stavlja 150 žrtava i to onih koje su se dogodile u zoni njegove odgovornosti. Postavlja se pitanje što je s preostalih 2450 žrtava i tko je za njih odgovoran? Čini se velika nepravda da se svi zločini pripišu jednom čovjeku", kaže se u obraćanju izbjegličkih udruga glavnoj haškoj tužiteljici. Dodaje se da je "hrvatska vojna operacija 'Oluja' bila zločin širokih razmjera, a Gotovina samo jedna karika u lancu zločinačkog pothvata protiv srpskog naroda", te da se "svi sudionici u udruženom zločinu moraju privesti pravdi i zasluženo kazniti".

"Gotovina nije zapovijedao hrvatskim zrakoplovstvom koje je bombardiralo izbjegličku kolonu na Petrovačkoj cesti, gdje je poginulo više od 50 ljudi. Tko je topničkim granatama tukao izbjegličku kolonu prema Dvoru na Uni? U Petrovcu je spaljeno dvoje starih ljudi i više stotina ubijeno...", navode udruge .

Potpisani su Udruženje građana "Povratak protjeranih Krajišnika", Udruženje za pomoć izbjeglicama i prognanima iz Hrvatske, Udruženje za pomoć izbjeglicama i prognanima u SCG, Zajednica Srba iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u SCG, Udruženje Srba iz Hrvatske u SCG, Udruženje Srba povratnika u Bosansku Krajinu, Udruženje obitelji nestalih osoba iz Krajine, Udruženje logoraša bivših jugoslavenskih republika, Udruženje ratnih vojnih invalida i obitelji poginulih, Demokratska inicijativa Knin i Komitet za zaštitu prava i interesa raseljenih osoba i povratak u zavičaj.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙