FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otkazano predstavljanje kampanje za povratak izbjeglica u Hrvatsku

BEOGRAD,15. prosinca(Hina) - Predstavljanje medijske kampanje VladeHrvatske i OESS-a za povratak i reintegraciju izbjeglih i raseljenihosoba, pod nazivom "Gdje ima mjesta za sve" i "Hrvatska je dom svihnjenih građana", koje se trebalo održati u četvrtak, otkazano je zbogtoga što se pozivu da se pridruži kampanji nije odazvao Komesarijat zaizbjeglice Republike Srbije, koji se prije nekoliko dana negativnoodredio prema kampanji.
BEOGRAD,15. prosinca(Hina) - Predstavljanje medijske kampanje Vlade Hrvatske i OESS-a za povratak i reintegraciju izbjeglih i raseljenih osoba, pod nazivom "Gdje ima mjesta za sve" i "Hrvatska je dom svih njenih građana", koje se trebalo održati u četvrtak, otkazano je zbog toga što se pozivu da se pridruži kampanji nije odazvao Komesarijat za izbjeglice Republike Srbije, koji se prije nekoliko dana negativno odredio prema kampanji.

U priopćenju Veleposlanstva RH u Beogradu navodi se da su Misija OESS-a u Hrvatskoj i nadležna tijela Vlade RH odgađali javnu prezentaciju kampanje, čekajući da Komesarijat za izbjeglice Republike Srbije pozitivno odgovori na njihov poziv i pridruži se kampanji. Javna prezentacija je, međutim, definitivno otkazana s obzirom na to da se u prošlotjednom priopćenju Komesarijata za izbjeglice navodi, između ostalog, da "nije pravi trenutak za ovakvu vrstu aktivnosti", da se "ne vidi da li će ona doprinijeti unapređenju procesa povratka", te da su "reakcije izbjeglica i izbjegličkih udruženja u Republici Srbiji po ovom pitanju prilično negativne".

Odluka o otkazivanju prezentacije kampanje, zaključuje se u priopćenju, pokazuje se "opravdanom i logičnom, s obzirom da su protiv nje nadležno državno tijelo, kao i oni, kako Komesarijat prenosi, na koje se kampanja odnosi", unatoč tome što se o kampanji prošloga tjedna, za svoga jednodnevnog posjeta Zagrebu, pozitivno izjasnio i predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović.

Beogradska nevladina organizacija Udruženje Srba iz Hrvatske, koja je najprisutnija u srbijanskim medijima, prije nekoliko dana je ocijenila da je "licemjerno i sramno javno reklamirati i pozivati izbjegle Srbe na povratak, dok u isto vrijeme aktualna hrvatska vlast čini sve da do povratka ne dođe".

"Hrvatska, s 4,5 posto Srba, etnički je najčišća država u Europi. Umjesto da je stvorila normalne uvjete za povratak nekoliko stotina tisuća svojih državljana, osigurala sigurnost, vratila oduzetu privatnu imovinu, stanarska i druga prava, ona licemjerno preko bilborda stvara lažnu sliku", priopćilo je to udruženje.

Prema podacima te udruge, od 1995. godine u Hrvatsku se vratilo 58 tisuća uglavnom starijih Srba, dok neke druge srpske organizacije navode podatak o 70 tisuća povratnika. S druge strane, podaci Uprave za prognanike, povratnike i izbjeglice hrvatskoga Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka kažu da se u Hrvatsku dosad vratilo oko 119 tisuća Srba, od toga ove godine njih 5952.

Bez obzira na otkazivanje javnog predstavljanja kampanje u četvrtak, kampanja u Srbiji već uveliko traje. Beogradske i vojvođanske radio-postaje emitiraju poruke "Hrvatska je dom svih njenih građana", a diljem glavnog grada postavljeni su reklamni panoi s pozivom na povratak izbjeglih u Hrvatsku.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙