FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF podržava Vladinu strategiju za 2006.

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Misija MMF-a u potpunosti se slažes hrvatskom Vladom i Hrvatskom narodnom bankom (HNB) u ekonomskimprocjenama i eventualnim rizicima te podržava Vladinu strategiju za2006. s ambicioznim i realističnim ciljevima vezanim za proračun ideficit, smanjenje zaduživanja u inozemstvu te strukturne reforme,rekao je u četvrtak voditelj Misije MMF-a Dimitri Demekas.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Misija MMF-a u potpunosti se slaže s hrvatskom Vladom i Hrvatskom narodnom bankom (HNB) u ekonomskim procjenama i eventualnim rizicima te podržava Vladinu strategiju za 2006. s ambicioznim i realističnim ciljevima vezanim za proračun i deficit, smanjenje zaduživanja u inozemstvu te strukturne reforme, rekao je u četvrtak voditelj Misije MMF-a Dimitri Demekas.

Misija napušta Hrvatsku s vrlo jakim dojmom da Vlada i HNB u potpunosti imaju kontrolu i u potpunosti su koncentrirane na hrvatsko gospodarstvo, izjavio je Demekas na konferenciji za novinare održanoj nakon desetodnevnog boravka članova Misije u Hrvatskoj, vezano za zaključenje drugog pregleda stand by aranžmana.

Aranžman istječe početkom iduće godine, a Misija će, najavio je, u ožujku 2006. dati preporuke i o mogućem produženju na veći dio iduće godine.

Na temelju razgovora ovih dana, temeljem stvari koje će se događati sljedećih tjedana ili mjeseci vezano za reforme zdravstva i brodogradnje, odlučit ćemo da li dati podršku produljenju aranžmana, kazao je Demekas.

Misija se u potpunosti složila s Vladom i središnjom bankom u procjenama makroekonomske situacije te eventualnih rizika u 2006.

Zajedničko je stajalište, kaže Demekas, da je hrvatsko gospodarstvo dobro funkcioniralo u ovoj, te da su perspektive za 2006. uglavnom dobre, da će realan rast BDP-a u ovoj i idućoj godini biti oko 4 posto, a inflacija oko 3 posto.

Kada su u pitanju eventualni rizici zajedničko je mišljenje o "početnim znakovima jedne financijske neravnoteže, kazao je Demekas.

Objašnjava da je riječ o povećanju zaduženja banaka u inozemstvu, a čini se da se taj ciklus u zadnje vrijeme ubrzava. Procijenio je da će krediti banaka stanovništvu i tvrtkama u 2005. porasti za 21 milijardu kuna (2004. rast bio 18 milijardi).

Snažno je podržao mjere HNB-a usmjerenje smanjenju vanjske zaduženosti, a iako HNB i MMF procjenjuju da će one biti dovoljne, a ako ne budu razgovaralo se i o mogućnostima da se pojačaju.

U potpunosti je Demekas podržao i Vladinu odluku o povrata duga umirovljenicima, no upozorio je i na moguće rizike otplate toga duga.

Otplata počinje sredinom idućeg godine, riječ je o velikim iznosima, što bi možda moglo negativno utjecati na makroekonomska kretanja, povećanje potrošnje i uvoza, na bilancu plaćanja, kazao je.

Ublažavanju tih rizika pak trebala bi doprinijeti Vladina strategija za iduću godinu, a Demekas je podržao ambiciozan cilj da se deficit proračuna u 2006. smanji na 3,3 posto BDP-a. Taj cilj ocjenjujemo prikladnim i realističnim.

Podržao je i ubrzanja strukturnih reformi u tri glavna područja - privatizacija, reforma zdravstvenog sustava i reforma brodogradnje.

Podsjetio je da je MMF već ranije ocijenio da je hrvatsko zdravstvo bolesno, a drago mu je jer "vidi da je Vlada spremna propisati lijek".

Misija MMF-a podržala je načela zdravstvene reforme - racionalizaciju potražnje za zdravstvenim uslugama što uključuje participaciju za većinu stanovništva, odvajanje osnovnog od dodatnog zdravstvenog osiguranja, povećanje transparentnosti financiranja te podizanje razine odgovornosti i vještine upravljanja, posebno u bolnicama.

Načela smatramo odgovarajućim, a pričekat ćemo da vidimo kako će ta načela biti pretočena u zakone, kazao je.

Misija, ističe, u potpunosti stoji i iza načela reforme brodogradnje - smanjenje dugovanja i ukupnih državnih potpora, poboljšanje ukupnog poslovanja i privatizacija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙