FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF predviđa rast poljskog BDP-a od tri posto u 2005.

VARŠAVA, 22. studenog 2005. (Hina/dpa) - Međunarodni monetarni fond(MMF) procjenjuje da će Poljska ove godine ostvariti stopu rasta brutodomaćeg proizvoda (BDP) od tri posto a iduće godine u visini četiri posto, kazao je viši dužnosnik MMF-a u Varšavi.
VARŠAVA, 22. studenog 2005. (Hina/dpa) - Međunarodni monetarni fond (MMF) procjenjuje da će Poljska ove godine ostvariti stopu rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) od tri posto a iduće godine u visini četiri posto, kazao je viši dužnosnik MMF-a u Varšavi.

Poljska vlada predviđa stopu rasta u rasponu od 3,3 do 4,0 posto u ovoj godini, no novoizabrani premijer stranke desnog krila Zakon i pravda Kazimierz Marcinkiewicz nedavno je optimistički povećao očekivanja rasta BDP-a sa 4,3 posto na pet posto do kraja 2006.

Svjetska banka procjenjuje da će stopa rasta poljskog gospodarstva ove godine dosegnuti 3,6 a iduće 4,5 posto. MMF predviđa i nešto nižu stopu inflacije u usporedbi sa službenim projekcijama poljske vlade od 2,2 posto u 2005. i 1,5 posto u 2006.

Po riječima čelnice ureda MMF-a u Poljskoj Susan Schadler, rezanje državne potrošnje i smanjenje manjka trebali bi biti najveći prioritet nove poljske vlade na čelu s Marcinkiewiczom.

Marcinkiewicz je kazao da će u iduće četiri godine državnu potrošnju godišnje smanjivati za neke tri milijarde poljskih zlota (887,6 milijuna dolara).

Schadler je ustvrdila da takvo smanjenje možda neće biti dovoljno da se ispune maastriški kriteriji konvergencije za uvođenje eura, koji među ostalim zahtijevaju nisku razinu proračunskog manjka i nisku inflaciju. Također je preporučila Poljskoj da u najkraćem mogućem roku usvoji euro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙