FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Misija MMF-a nastavlja drugi pregled Stand by aranžmana

ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Misija MMF-a nastavlja drugi pregledStand by aranžmana
ZAGREB, 6. prosinca 2005. (Hina) - Misija MMF-a nastavlja drugi pregled Stand by aranžmana

HINA - Financijski servis

Misija Međunarodnog monetarnog fonda sredinom ovog tjedna nastavit će drugi pregled stand by aranžmana s Hrvatskom, a glavne teme razgovora, kako se doznaje, bit će specifične politike reformi i strukturalne reforme, kao i interes hrvatskih vlasti da se važeći aranžman produži na još sedam mjeseci.

Misija MMF-a, koju vodi Dimitri Demekas, drugi pregled važećeg stand by aranžmana započela je početkom studenoga, a nastavit će ga od 8. do 15. prosinca, doznaje se u uredu predstavnika MMF-a u Zagrebu.

U razgovorima tijekom prvog posjeta najviše se raspravljalo o proračunu za iduću godinu, a prema najavama, u razgovorima koji će uslijediti idućih desetak dana najviše će se pažnje posvetiti specifičnim politikama reformi i mjerama s rokovima koji bi trebali doprinijeti ostvarenju ciljanog deficita od 3,3 posto BDP-a u 2006.

Izaslanstvo će s hrvatskim predstavnicima razgovarati i o strukturalnim reformama, uključujući privatizaciju i restrukturiranje državnih tvrtki, te monetarnoj politici i inicijativama središnje banke za usporavanje inozemnog zaduživanja privatnog sektora.

Također, razgovarat će se i o interesu hrvatskih vlasti da se aranžman produži za još sedam mjeseci.

Vlada može prekinuti suradnju, stand by s MMF-om, razgovarati o novom aranžmanu ili produžiti postojeći i najvjerojatnije ćemo biti blizu te odluke, izjavio je sredinom studenoga premijer Ivo Sanader.

Kako je krajem prošlog tjedna u intervjuu jednim dnevnim novinama najavio predstavnik MMF-a u Hrvatskoj Athanasios Vamvakidis, bude li sve u redu, početkom ožujka iduće godine Odbor direktora MMF-a mogao bi raspravljati o drugom pregledu i produženju aranžmana, a nakon toga izvješće MMF-a i ekonomski program Vlade koji podržava program postao bi javni dokument.

Važeći stand by aranžman MMF je odobrio Hrvatskoj u kolovozu 2004., a radi se o 20 mjesečnom aranžmanu.

Tijekom boravka u Zagrebu članovi Misije MMF-a razgovarat će s predstavnicima Hrvatske narodne banke, Vlade i niza ministarstava, s predstavnicima Hrvatskog sabora, zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatskog fonda za privatizaciju, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, predstavnicima banaka, poslodavaca, itd.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙