FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MMF odobrio otpis dugova siromašnih zemalja u visini 4,8 milijardi dolara

WASHINGTON, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarnifond odobrio je 4,8 milijardi dolara za otpis dugova 20najsiromašnijih zemalja svijeta početkom sljedeće godine, sukladnoplanu koji je u lipnju usvojila skupina najbogatijih zemalja svijetaG8.
WASHINGTON, 9. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Međunarodni monetarni fond odobrio je 4,8 milijardi dolara za otpis dugova 20 najsiromašnijih zemalja svijeta početkom sljedeće godine, sukladno planu koji je u lipnju usvojila skupina najbogatijih zemalja svijeta G8.

Udio MMF-a u toj multilateralnoj inicijativi za otpis dugova najsiromašnijih dijelom će se financirati ostvarenom zaradom od prodaje zlata izvan tržišta u 1999. a dijelom aktualnim uplatama 43 zemlje članice u MMF-ov kreditni fond za siromašne zemlje.

Kako bi se zadovoljili propisi, potreban je pristanak sve 43 zemlje na transfer sredstava u posebni fond za otpis dugova, što je u nekim zemljama uvjetovano odobrenjem parlamenta. MMF je zatražio odgovarajuće odobrenje prije božićnih blagdana.

Međunarodna organizacija dodala je i da su se donatori obvezali namaknuti i preostalih 285 milijuna dolara, nužnih za financiranje otpisa dugova siromašnih.

Najnovijim dogovorom unutar MMF-a bit će u cijelosti otpisani dugovi siromašnih prema fondu, zabilježeni krajem 2004., a nije regulirano pitanje dugova nastalih nakon 1. siječnja 2005.

"Došli smo u fazu kada smo odredili većinu posla unutar institucije kako bi fond mogao otpisati dug velikom broju zemalja od početka nove godine", objasnio je Mark Allen, direktor MMF-a za kreiranje politike.

Svjetska banka vjerojatno će početkom sljedećeg tjedna objaviti otpis dugova u visini 38 milijardi dolara a njezin primjer trebao bi slijediti i Afrički fond za razvoj.

Među zemljama čiji će dugovi biti otpisani najnovijom odlukom MMF-a su Benin, Bolivija, Burkina Faso, Zambija, Uganda, Kambodža, Tadžikistan, Etiopija, Gana, Madagaskar, Honduras, Gvajana, Senegal, Nikaragva, Ruanda, Niger i Mali. U kasnijoj fazi program otpisa mogao bi biti proširen na još 24 zemlje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙