FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Prosvjed pulskih studenata

PULA, 15. prosinca 2005.(Hina) - Petstotinjak pulskih sveučilištaracaokupilo se danas na središnjem Trgu Portarata u Puli na prosvjedu podsloganom "Podne nam je", koje je organiziralo osam studentskih udrugakako bi iskazali nezadovoljstvo svojim statusom i standardom.
PULA, 15. prosinca 2005.(Hina) - Petstotinjak pulskih sveučilištaraca okupilo se danas na središnjem Trgu Portarata u Puli na prosvjedu pod sloganom "Podne nam je", koje je organiziralo osam studentskih udruga kako bi iskazali nezadovoljstvo svojim statusom i standardom.

Obrativši se okupljenim studentima s Ekonomskog i Filozofskog fakulteta, Visoke učiteljske škole i studentskih udruga, Ivan Žagar s Filozofskog fakulteta je ustvrdio kako je Pula do sada bila "slijepa ulica Hrvatske, a od danas postaje predvodnicom studentskih prosvjeda". Pozvao je sve studente u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Rijeci da prosvjedima dignu svoj glas protiv ugrožavanja studentskih prava, poglavito zbog skupoće ispita i udžbenika te niska standarda.

Prosvjedom, rečeno je, sveučilištarci su "dignuli glas" nakon petnaestgodišnje šutnje, a "masa studenata koja se pokrenula može pokrenuti i narod".

"U Puli studira četiri tisuće redovitih i dvije tisuće izvanrednih studenata, što je deset posto ukupna pulskog stanovništva. No unatoč tomu oni nemaju ni studentski centar, ni studentski dom, ni studentsku menzu", poručio je predsjednik Gradskog vijeća mladih Luka Glušac. Dodao je kako zbog visokih cijena gradskog prijevoza i ulaznica za kulturne priredbe u Puli studenti ostaju zakinuti i uskraćeni za takve sadržaje. Upravo zato, po njegovim riječima, pulski studenti zahtijevaju i pedeset posto jeftinije prijevozne karte i ulaznice za kulturne događaje u Puli.

Kako se čulo na prosvjedu, studenti su voljni sami urediti budući studentski centar u bivšoj vojarni "Karla Rojca" ili na nekom drugom mjestu kad im grad dodijeli prostor.

Prosvjedu na Trgu Portarati odazvao se i gradonačelnik Valter Drandić, koji je podupro studentske zahtjeve, obećavši da će se u idućih mjesec dana naći na redu rješavanje pitanja studentskog centra. Drandić je izišao pred studente i kad su došli na Trg forum ispred gradske vijećnice, zatraživši da im se obrati netko od gradskih čelnika.

"Do sada sam uvijek tvrdio da Pula treba postati studentskim gradom u pravom smislu riječi te kako studentima treba osigurati ono što im je potrebno za studij. Grad će pronaći načina za realizaciju projekata važnih za studente. U sklopu provedbe projekta istarskog sveučilišta posebno ćemo paziti na studentski standard otvorenjem kvalitetne studentske menze, a pokušat ćemo naći i rješenje za bolji i jeftiniji studentski centar", poručio je studentima Drandić. Pozvao je studente da u idućih deset dana dostave prijedloge o poboljšanju njihova standarda.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙