FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Italija: Neredi zbog gradnje brze pruge se nastavljaju

RIM, 7. prosinca 2005. (Hina) - Prosvjednici su u srijedu ujutroponovno blokirali autocestu uz gradilište tunela Frejus, u dolini Susana sjeveru Italije, za brzu transeuropsku željezničku vezu kroztalijanske Alpe, želeći spriječiti njegovu izgradnju strahujući odloših ekoloških posljedica.
RIM, 7. prosinca 2005. (Hina) - Prosvjednici su u srijedu ujutro ponovno blokirali autocestu uz gradilište tunela Frejus, u dolini Susa na sjeveru Italije, za brzu transeuropsku željezničku vezu kroz talijanske Alpe, želeći spriječiti njegovu izgradnju strahujući od loših ekoloških posljedica.

U mjestu Bussolenu održan je sastanak odbora no-Tav (protiv vlakova velikih brzina), a predsjednik zajednice prosvjednika doline Susa, Antonio Ferrentino, najavio je za 17. prosinca veliki "nacionalni prosvjed u Torinu". On je osudio nerede do kojih je došlo u utorak navečer u Torinu, upozorivši protiv nasilja na najavljenom okupljanju.

Do pravog juriša policije na prosvjednike došlo je u noći od ponedjeljka na utorak u mjestu Venausu, gdje su mještani blokirali početak preliminarnih radova na izgradnji tunela kroz Alpe, na liniji Torino-Lyon, kada je ozlijeđeno 20 prosvjednika i desetak policajaca.

Talijanski ministar unutarnjih poslova, Giuseppe Pisanu u četvrtak će u Parlamentu izvijestiti o događaju u kojem je policija silom otjerala prosvjednike. Izvješće u Parlamentu zatražila je oporba lijevog centra koja optužuje vladu desnog centra za "upotrebu vojnog rješenja i sile protiv mirnog prosvjeda".

Pisanu je na optužbe odgovorio kako "nije bilo nikakvih juriša policije na prosvjednike" pohvalivši držanje pripadnika snaga reda i njihovu profesionalnost, no politička polemika oko napada policije na prosvjednike se ne zaustavlja.

Predsjednica regije Piemonte, Mercedes Bresso, predložila je da se naredna tri mjeseca, odnosno tijekom Božića i Zimskih olimpijskih igara, smiri situacija, radnici vrate redovnim poslovima, a učenici i studenti u učionice te da se pokrenu ozbiljni pregovori s prosvjednicima.

Stanovnici doline Susa ne žele izgradnju tunela kroz Alpe za novu brzu prugu, jer drže da će im željeznica još više uništiti okolicu. Projekt izgradnje brze pruge na pravcu Torino-Lyon košta oko 15 milijardi eura, a sufinancirat će ga Europska unija.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙