FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rice pozvala Ukrajinu da učvrsti demokraciju

KIJEV, 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnicaCondoleezza Rice izrekla je u srijedu pohvale na račun političkogvodstva Ukrajine, ali i pozvala na učvršćivanje demokracije u tojzemlji nakon prošlogodišnjeg vala prosvjeda u sklopu "Narančasterevolucije".
KIJEV, 7. prosinca 2005. (Hina/Reuters) - Američka državna tajnica Condoleezza Rice izrekla je u srijedu pohvale na račun političkog vodstva Ukrajine, ali i pozvala na učvršćivanje demokracije u toj zemlji nakon prošlogodišnjeg vala prosvjeda u sklopu "Narančaste revolucije".

Rice, kojoj je to prvi posjet Ukrajini otkako je na položaju državne tajnice, sastala se s predsjednikom Viktorom Juščenkom u trenucima zabrinutosti da narod gubi vjeru u vlast zbog razjedinjenosti u njezinim redovima i sporog gospodarskog rasta.

"Veseli nas nastavak suradnje s političkim vodstvom tako odanim demokraciji, boljoj budućnosti Ukrajine i - osobito - ukrajinskog naroda", rekla je Rice na konferenciji za novinare nakon razgovora s Juščenkom.

Juščenko je pobijedio na ponovljenim predsjedničkim izborima prošle godine, nakon što je rezultate prvih zbog lažiranja poništio Vrhovni sud, potaknut i masovnim višetjednim prosvjedima koji su postali poznati kao "Narančasta revolucija".

No američka administracija zabrinuta je glede mogućnosti da je entuzijazam glasača uzrokovan Juščenkovim dolaskom na vlast opao nakon sukoba s bivšom premijerkom Julijom Timošenko i optužaba o korupciji na višim razinama vlasti.

U predizbornim anketama uoči parlamentarnih izbora koji će se održati u ožujku vodi Viktor Janukovič, Juščenkov protivnik na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima.

Rice je pozvala ukrajinske studente da glasuju na izborima i prihvate rezultate, ali i da se pobrinu da ukrajinski mediji budu slobodni.

"Sad doista sve ovisi o vama. Ukrajina je svoju demokraciju izborila na najteži način - na ulici", kazala je Rice.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙