FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Uređen lapidarij riječkog Pomorskog i povijesnog muzeja

RIJEKA,15. prosinca 2005.(Hina) - U Pomorskom i povijesnom muzejuHrvatskog primorja u Rijeci 20. prosinca bit će svečano otvorenpreuređen lapidarij s izlošcima iz razdoblja od 1. do 19. stoljeća,izviješćeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.
RIJEKA,15. prosinca 2005.(Hina) - U Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja u Rijeci 20. prosinca bit će svečano otvoren preuređen lapidarij s izlošcima iz razdoblja od 1. do 19. stoljeća, izviješćeno je na današnjoj konferenciji za novinstvo.

Zbirka kamenih spomenika riječkog muzeja sastoji se od 55 spomenika te 13. poprsja tzv. Adamićevih svjedoka. Njihove portrete u kamenu dao je izraditi riječki patricij Adamić, optužujući ih za krivokletstvo protiv njega u jednom postupku te je poprsja postavio na ulici ispred svoje kuće u Rijeci.

Uređenje lapidarija trajalo je tri godine a troškove je u velikoj većini pokrila Primorsko-goranska županija sa 600.000 kuna a djelimično je financijski pomoglo i Ministarstvo kulture RH.

Skulpture i spomenike je restaurirao riječki akademski kipar Zvonimir Kamenar, a uređen je i prostor u dvorištu zgrade muzeja u kojem se nalazi lapidarij.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice muzeja Margita Cvjetinović-Starac istaknula je da su spomenici prije uređenja bili u vrlo lošem stanju zbog atmosferskih utjecaja, ali i oštećenja mlađih Riječana.

Velika većina spomenika je s riječkog područja, rekao je kustos Željko Starac. U zbirci je dio antičkih spomenika iz zbirki grofa Lavala Nugenta te drugih kamenih spomenika negdašnjeg riječkog gradonačelnika Giovannija Ciotte. Izloženi su i jedini preostali kameni ulomci srednjovjekovnog i renesansnog riječkoga Staroga grada.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙