FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Otvorena izložba "Skriveno blago"

ZAGREB, 27. studenog 2005. (Hina) - U povodu 125. obljetnice Muzeja zaumjetnost i obrt danas je u nazočnosti mnogobrojnih posjetiteljaotvorena reprezentativna izložba "Skriveno blago".
ZAGREB, 27. studenog 2005. (Hina) - U povodu 125. obljetnice Muzeja za umjetnost i obrt danas je u nazočnosti mnogobrojnih posjetitelja otvorena reprezentativna izložba "Skriveno blago".

Izložba obuhvaća oko 800 radova iz 13 zbirki toga najbogatijeg hrvatskog muzeja koji čuva više od 100 tisuća predmeta. Predstavljene su vrhunske umjetnine iz zbirki slikarstva, skulptura, namještaja, stakla, keramike, metala, tekstila, fotografija, grafičke umjetnosti, tiskarstva i knjigoveštva, grafičkoga i produkt-dizajna te zbirki satova, arhitekture i bjelokosti.

Otvarajući izložbu, predsjednik Republike Stjepan Mesić istaknuo je da je ona još jedan dokaz zaštite i očuvanja hrvatske kulturne baštine, osobito danas, kada Hrvatska ostvaruje svoje ciljeve u današnjoj Europi.

Istaknuo je ulogu najzaslužnijih za izgradnju tog muzeja, njegova osnivača i utemeljitelja Izidora Kršnjavoga, Franju Račkoga, J.S. Strossmayera, graditelja Hermana Bolea, Đuru Szaba, Zdenku Munk, Radoslava Putara i Vladimira Malekovića.

Predsjednik Mesić čestitao je organizatorima izložbe, ističući kako se na ovaj način vraća prvotni sjaj Muzeja čije se bogatstvo može mjeriti sa sličnim muzejima u Europi.

Nakon što je razgledao izložbu predsjednik Mesić je rekao da je to respektabilna izložba, čija se većina predmeta čuvala u muzejskim depoima, a sada je dana na uvid javnosti. Dodao je kako se nada da će Muzej za umjetnost i obrt posredstvom grada Zagreba riješiti svoje prostorne probleme.

Ministar kulture Božo Biškupić je istaknuo da Muzej za umjetnost i obrt ima posebno mjesto u hrvatskoj kulturi zbog više razloga, a temeljni je da su njegovi osnivači krajem 19. stoljeća osmislili kulturološki projekt, jedini takav na našem području.

Također je rekao kako se nada da će današnje vodstvo Muzeja nastaviti dobru tradiciju kad je riječ o realizaciji velikih projekata, koju su počeli nekadašnji zaslužni ravnatelji, te je najavio da će iduće godine biti otvorena izložba o secesiji u Hrvatskoj iz zbirke Muzeja za umjetnost i obrt u Pragu i Krakovu.

O proslavi velikog jubileja Muzeja za umjetnost i obrt govorio je član zagrebačkoga Gradskog poglavarstva za kulturu, obrazovanje i šport Duško Ljuština te ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović.

Autor postava izložbe je arhitekt Željko Kovačić, a bit će otvorena do 28. veljače 2006.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙