FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

MUO: Izložba "Skriveno blago" 27. studenoga

ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Izložba "Skriveno blago" iz fundusazagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u povodu 125. obljetnicetoga muzeja otvorit će se 27. studenoga.
ZAGREB, 24. studenog 2005. (Hina) - Izložba "Skriveno blago" iz fundusa zagrebačkoga Muzeja za umjetnost i obrt (MUO) u povodu 125. obljetnice toga muzeja otvorit će se 27. studenoga.

Po riječima ravnatelja Miroslava Gašparovića ta izložba, na kojoj će biti predstavljen izbor od oko 800 djela kojih se većina čuva u muzejskim spremištima, kruna je ovogodišnjih događanja u kojoj MUO slavi veliku obljetnicu djelovanja.

Iako Muzej ima stalni postav koji pregledom umjetničkih stilova, oblika i tehnika održava kulturne i ekonomske prilike u Hrvatskoj, kako je napomenuo Gašparović, koncepcija izložba "Skriveno blago" drugačija je po tome što naglašava poruke i značenja samih predmeta.

Autor koncepcije izložbe arhitekt Željko Kovačić je istaknuo da se izložba sastoji od dva dijela - jedan predstavlja kronologiju Muzeja, a drugi njegove pojedine zbirke: slikarstva, skulpture, sakralnih predmeta, namještaja, stakla, keramike, metala, tekstila, fotografije, grafičke umjetnosti, tiskarstva, grafičkog i produkt dizajna, satova, arhitekture i bjelokosti. Jedna od dionica izložbe je i zbirka suvremenog slikarstva, od sredine 20 stoljeća, rekao je Kovačić. Dodao je da je iz svake zbirke izdvojeno za izložbu između 50 i 60 predmeta.

Izložba će biti postavljena na prostoru od oko tisuću četvornih metara koliko je zauzimala vrlo uspješna i velika izložba "Secesija u Hrvatskoj".

MUO je osnovan 1880. na incijativu Izidora Kršnjavoga pod nazivom "Društvo prijatelja umjetnosti" u svrhu očuvanja obrta i kulturne baštine.

Tijekom 125 godina Muzej je raznim donacijama, otkupom i razmjenom stvarao fundus koji danas ima više od 100 tisuća predmeta.

Po Gašparovićevim riječima uloga MUO-a je danas u povezivanju nacionalne baštine sa suvremenošću, a svrha je najnovije izložbe otkriti muzejsko blago kao svjedočanstvo o kontinuitetu trajnih kulturnih vrijednosti koje se čuvaju u Muzeju.

Pomoćnica ravnatelja Vesna Jurić-Bulatović najavila je za vrijeme održavanja izložbe stručna vodstva, tematska predavanja, likovne radionice, nagradne igre, ponudu suvenira i replika predmeta s izložbe.

(Hina) xta ymc

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙