FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Varaždinski Gradski muzej proslavio 80. obljetnicu

VARAŽDIN, 16. studenog 2005. (Hina) - Osamdeseta obljetnica osnutkavaraždinskoga Gradskog muzeja proslavljena je danas svečanom sjednicomu palači Prasinssky - Sermage.
VARAŽDIN, 16. studenog 2005. (Hina) - Osamdeseta obljetnica osnutka varaždinskoga Gradskog muzeja proslavljena je danas svečanom sjednicom u palači Prasinssky - Sermage.

Ravnatelj Muzeja dr. Branko Spevec podsjetio je da je ta kulturna ustanova otvorena u Starom gradu 16. studenog 1925. zauzimanjem Varaždinskoga muzealnog društva koji je vodio prof. Krešimir Filić. On se još 1919. zauzeo za preuređenje okoliša varaždinske utvrde u suvremeno javno šetalište i za otkup utvrde - Starog grada od tadašnjih vlasnika grofovske obitelji Erdödy, kako bi se u njemu smjestio Muzej.

U Starom gradu već je 80 godina smješten Kulturno-povijesni odjel Muzeja, u kojem su danas izložene zbirke povijesnih isprava, pečatnjaka, cehova, oružja, kamenih spomenika te predmeti iz ostavštine Vatroslava Jagića i Ivana Kukuljevića Sakcinskog.

Desetak soba opremljeno je umjetninama, namještajem i ostalim uporabnim predmetima iz renesanse, baroka, rokokoa, klasicizma, bidermajera, historicizma i secesije, a darovali su ih Muzeju ugledni Varaždinci. Među njima su i arheolog Stjepan Vuković te biolog Franjo Koščec, bez kojeg u Varaždinu ne bi bilo poznate zbirke kukaca.

Objekti Gradskog muzeja uglavnom su obnovljeni, a u tijeku su radovi na palači Herzer u kojoj je smještena poznata zbirka kukaca.

Novi stalni postav Kulturno-povijesnog odjela zbog muzeološke koncepcije i načina izlaganja zbirka dobio je nagradu "Pavao Ritter Vitezović". Zahvaljujući tom postavu, Muzej je 1994. bio nominiran za Nagradu europskog muzeja godine, koju jedanput na godinu dodjeljuje Europski muzejski forum pri Vijeću Europe.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙