FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Proširenje istrage protiv Freda Marguša zbog ratnih zločina

ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Osječko tužiteljstvo podnijelo jeistražnom sucu Županijskog suda u Osijeku zahtjev za proširenjeistrage protiv 44-godišnjeg Freda Marguša, kojeg terete za nove ratnezločine, odnosno ubojstva srpskih civila u Domovinskom ratu, doznajese u Državnom odvjetništvu.
ZAGREB, 15. prosinca 2005. (Hina) - Osječko tužiteljstvo podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Osijeku zahtjev za proširenje istrage protiv 44-godišnjeg Freda Marguša, kojeg terete za nove ratne zločine, odnosno ubojstva srpskih civila u Domovinskom ratu, doznaje se u Državnom odvjetništvu.

Podatak o zahtjevu za proširenjem istrage protiv Marguša, za kojeg se već vode i druge istrage zbog ubojstva srpskih civila na području Osijeka i Čepina, Državno odvjetništvo objavilo je i na svojoj internet stranici, navodeći samo inicijale i godište osumnjičenika.

U posljednjoj prijavi Marguša se tereti da je od 21. do 25. studenoga 1991. kao niži zapovjednik Hrvatske vojske u Čepinu, a protivno odredbama međunarodnog prava, uz prijetnju vatrenim oružjem uhitio bračni par srpske narodnosti N. V. (1933.) i N. V. (1938.).

Zatočio ih je u podrumu kuće gdje je bila smještena njegova postrojba i na različite načine zlostavljao te ih nakon nekoliko dana odveo u obližnju šumu i zajedno sa, za sada nepoznatim pripadnikom Hrvatske vojske, usmrtio hicima iz automatske puške.

Ujedno ga se tereti da je 20. studenoga 1991. u Čepinu pucao na grupu mještana sela Ivanovca koji su bježali zbog napada tzv. JNA. Državno odvjetništvo tvrdi da je prema Srbima S. B. (1938.) i njegovom sinu V. B. (1957.), u namjeri da ih ubije, ispalio više hitaca iz automatske puške.

Oboje su zbog zadobivenih ozljeda preminuli, dok je dijete S. B. (1982.), sin V. B., a koji se nalazio zajedno s njima, teško ozlijeđen, kažu u Državnom odvjetništvu.

Osječka policija izvijestila je krajem listopada da je istraga zločina počinjenih nad civilnim stanovništvom tijekom 1991. i 1992. u Osijeku i okolici rezultirala razrješenjem još četiri ubojstva. Radi se o ubojstvima čepinskih Srba Stevana i Dragice Gvozdenović, Ljubomira Grandića i Save Pavitovića, za čije se likvidacije uz Marguša sumnjiči i Tomislav Dilber iz Đakova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙