FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ovčara 14 godina poslije - suđenja na početku

VUKOVAR, 19. studenog 2005. (Hina) - Komemorativnim skupom tepolaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pod spomen-obilježje na Ovčariu nedjelju će se obilježiti 14. obljetnica stradanja 200 ranjenika icivila koje su iz vukovarske Opće bolnice nakon sloma obrane i padaVukovara odveli srpski agresori i pogubili ih 20. studenoga 1991. naOvčari nedaleko od Vukovara.
VUKOVAR, 19. studenog 2005. (Hina) - Komemorativnim skupom te polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća pod spomen-obilježje na Ovčari u nedjelju će se obilježiti 14. obljetnica stradanja 200 ranjenika i civila koje su iz vukovarske Opće bolnice nakon sloma obrane i pada Vukovara odveli srpski agresori i pogubili ih 20. studenoga 1991. na Ovčari nedaleko od Vukovara.

Unatoč dan prije potpisanu sporazumu da će osobe zatečene u Općoj bolnici biti zaštićene, pripadnici bivše JNA i paravojnih srpskih postrojba odveli su 20. studenoga 261 osobu iz bolnice. Postojanje masovne grobnice na Ovčari potvrđeno je 1992. kad je međunarodna skupina forenzičara obavila pokusna iskapanja. Dvjesto osoba ekshumirano je 1996., a sudbina preostale 61 još nije poznata.

Ekshumacija je obavljena na zahtjev Haaškog suda, pred kojim je u listopadu ove godine zbog ratnih zločina u Vukovaru 1991. počelo suđenje trojici bivših zapovjednika postrojba bivše JNA koje su sudjelovale u ratnim operacijama u Vukovaru 1991.: Mili Mrkšiću, Veselinu Šljivančaninu i Miroslavu Radiću.

Zbog ubojstva 200 ranjenika i civila na Ovčari u tijeku je sudski postupak pred specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu. Sudjelovanje u zločinu do sada su priznala dvojica optuženika. Istodobno se za ratne zločine počinjene na vukovarskom području u Domovinskom ratu sudi i na Županijskom sudu u Vukovaru. U tijeku su postupci protiv optuženika za zločine počinjene 1991. u Lovasu i Borovu nedaleko od Vukovara.

Od početka rada u listopadu 1991. Županijsko je državno odvjetništvo do danas pokrenulo kaznene postupke za ratne zločine protiv 501 osobe, od kojih je za 75 istraga u tijeku, potvrdio je županijski državni odvjetnik Božidar Piljić. Po njegovim riječima protiv 28 optuženika istraga je u tijeku, a protiv 218 u tijeku i nakon istrage kazneni je postupak obustavljen uglavnom zbog primjene Zakona o općem oprostu.

Optužnice su podignute protiv 168 osoba, a osuđeno ih je 57, od kojih su za 45 presude pravomoćne.

Piljić podsjeća kako je Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru još potkraj 2002. upravo zbog ratnih zločina počinjenih u Vukovaru podignulo optužnice protiv glavnih zapovjednika bivše JNA i vojnih vlasti bivše Jugoslavije: Veljka Kadijevića, Blagoja Adžića, Zvonka Jurjevića, Božidara Stevanovića, Živote Panića, Mile Mrkšića, Veselina Šljivančanina i Miroslava Radića te protiv Vojislava Šešelja i Gorana Hadžića. Upitno je, međutim, što će biti s tom optužnicom.

Županijski državni odvjetnik Božidar Piljić ističe, naime, kako je stav Glavnoga državnog odvjetništva da se u odsutnosti optuženih više ne pokreću sudski postupci, a poznato je i kako Srbija i Crna Gora ne izručuje svoje državljane stranim sudovima.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙