FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Interpol: Ključna uloga u uhićenju Gotovine

ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Interpol je u utorak na službenojinternetskoj stranici ustvrdio kako je njegov španjolski ured, zajednosa snagama španjolske nacionalne policije, najzaslužniji zaprošlotjedno uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine.
ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Interpol je u utorak na službenoj internetskoj stranici ustvrdio kako je njegov španjolski ured, zajedno sa snagama španjolske nacionalne policije, najzaslužniji za prošlotjedno uhićenje hrvatskog generala Ante Gotovine.

"Središnji nacionalni ured (NCB) Interpola u Madridu, u suradnji sa španjolskom policijom na Kanarskim otocima, odigrao je ključnu ulogu u istrazi i uhićenju jednog od najtraženijih ratnih zločinca na svijetu, generala Hrvatske vojske Ante Gotovine", kaže se u priopćenju iz sjedišta Interpola u Lyonu, objavljenom na internetu.

U priopćenju se dalje navodi kako je za Gotovinom, na zahtjev Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na prostoru bivše Jugoslavije (ICTY), 2001. bila raspisana međunarodna "crvena" tjeralica za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Ta se tjeralica izdaje za najtraženije bjegunce, a iako je Gotovina uhićen još 7. prosinca, čini se da je i dalje na snazi, jer se na Interpolovim stranicama još nalazi Gotovinina fotografija i opći podaci o njemu, kratak fizički opis i obrazloženje tko i zašto ga traži.

Odjel za bjegunce NCB-a u Madridu i španjolska policija nedavno su upozoreni da bi se Gotovina mogao nalaziti na Kanarskim otocima. Pokrenuta je istraga koja se temeljila na saznanjima lokalne policije s terena i pristupa madridskog NCB-a Interpolovim međunarodnim tjeralicama i bazama podataka, objašnjava se u priopćenju.

Policija je na temelju fizičkog opisa na tjeralici uspješno identificirala hrvatskog generala, iako je, napominje se u priopćenju, on u hotelu bio prijavljen pod lažnim imenom.

Interpol podsjeća kako je putovnica kojom se Gotovina koristio bila jedna od ukradenih iz konzulata RH u Mostaru 1999., objašnjavajući kako su brojevi svih tih putovnica 2003. uneseni u Interpolovu bazu podataka o ukradenim putnim dokumentima.

U cilju ograničavanja kretanja traženih osoba poput Gotovine, Interpol u priopćenju poziva policijske vlasti u zemljama članicama da pristup bazi podataka o ukradenim putnim dokumentima omogući ovlaštenim redarstvenim službama i na ključnim mjestima poput graničnih prijelaza ili zračnih luka.

Također se navodi kako Interpol od 1995. surađuje s ICTY-em, uglavnom izdavanjem "crvenih" tjeralica za osobama koje traži taj sud i koordinaciju takvih zahtjeva iz drugih zemalja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙