FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolski MUP: Gotovina uhićen nakon istrage španjolske policije

ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatskoga generala Antu Gotovinukojega traži Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu uhitili su usrijedu posebni španjolski policijski agenti nakon istrage koju jeprovela Nacionalna policija, priopćilo je u četvrtak španjolskoministarstvo unutarnjih poslova.
ZAGREB, 8. prosinca 2005. (Hina) - Hrvatskoga generala Antu Gotovinu kojega traži Međunarodni sud za ratne zločine u Haagu uhitili su u srijedu posebni španjolski policijski agenti nakon istrage koju je provela Nacionalna policija, priopćilo je u četvrtak španjolsko ministarstvo unutarnjih poslova.

U priopćenju se, među ostalim, ističe da su "agenti glavne policijske uprave dodijeljeni španjolskom ogranku Interpola, grupi za traženje bjegunaca pri Glavnom komesarijatu pravosudne policije i Policijske uprave u Las Palmasu, uhitili jučer hrvatskoga generala Antu Gotovinu, rođenog u Zadru (50) za kojega se pretpostavlja da je prekršio ratno pravo i običaje te počinio zločine protiv čovječnosti".

Španjolska Nacionalna policija, kako se dodaje u priopćenju, "vodila je intenzivnu istragu od 8. ožujka 2004.".

Gotovinu je "nekoliko specijalnih agenata zateklo u restoranu luksuznoga hotela Playa de Las Americas u Tenerifeu. Unatoč tome što se pretpostavljalo da je opasan i naoružan, te da uza sebe ima i zaštitu, uhićenje je završeno za nekoliko sekundi i bez incidenta".

U trenutku uhićenja, dodaje se u priopćenju, "Gotovina je uza sebe imao krivotvorenu hrvatsku putovnicu na ime Kristijan Horvat".

Tijekom poslijepodneva Gotovina je vojnim zrakoplovom, u pratnji agenata španjolskoga interpola i uz jake mjere sigurnosti, prebačen u Madrid gdje je predan pod nadležnost Visokog suda u Madridu.

Sud će, kako su u četvrtak prenijeli španjolski mediji, Gotovinu odmah izručiti ICTY-ju bez ekstradicijske procedure. Sud će primijeniti poseban zakon iz 1994. kojim se regulira suradnja s Međunarodnim sudom za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije.

Prema članku 6. spomenutog zakona, Sud će uhićenika kojega traži ICTY upoznati s optužnicom, a zatim odrediti trenutačno izručenje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙