FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministar Rončević o posjetu Stojanovskog

ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončevićrekao je danas da je obaviješten kako je glavni državni odvjetnikMladen Bajić zatražio istragu protiv načelnika glavnog stožeramakedonske vojske Miroslava Stojanovskog pod sumnjom da je sudjelovaou ratnim zločinima 1991. u Vukovaru, te da do sada nije imao spoznajao njegovoj mogućoj umiješanosti u ratne zločine u Vukovaru.
ZAGREB, 25. studenog 2005. (Hina) - Ministar obrane Berislav Rončević rekao je danas da je obaviješten kako je glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio istragu protiv načelnika glavnog stožera makedonske vojske Miroslava Stojanovskog pod sumnjom da je sudjelovao u ratnim zločinima 1991. u Vukovaru, te da do sada nije imao spoznaja o njegovoj mogućoj umiješanosti u ratne zločine u Vukovaru.

Generala Stojanovskog, koji je 18. studenoga službeno posjetio načelnika Glavnog stožera OSRH generala Josipa Lucića, prepoznali su vukovarski branitelji kao pripadnika tadašnje tzv. JNA, ustvrdivši da je on 1991. sudjelovao u nekim od ratnih zločina u Vukovaru.

Ministar je rekao kako se svi pripadnici bivše JNA prije nego uđu u Hrvatsku provjeravaju vodi li se pred nekim od sudova, hrvatskim ili međunarodnim, protiv njih postupak zbog ratnih zločina pa je to učinjeno i za Stojanovskog, koji je dvaput posjetio Hrvatsku. Provjeravan je i za prvog i drugog posjeta i nije utvrđeno da je pod bilo kakvim postupkom, tako da nije bilo razloga uskratiti posjet načelniku Glavnog stožera OS Republike Makedonije, zemlje koja je naš partner u okviru Jadranske povelje, i s kojom Vlada gradi partnerske odnose, istaknuo je Rončević.

Protokol u prigodi posjeta načelnika Glavnog stožera makedonske vojske bio je standardan, po službovniku OS RH, dodao je. Naglasio je da je Vojno-sigurnosna agencija znala da je Stojanovski bio u Vukovaru 1991. kao pripadnik JNA, ali da je imao uvjete za ulazak u Hrvatsku te da protiv njega nije pokrenut nikakav postupak.

Na novinarski upit bi li ga ponovno primio, Rončević je odgovorio da je sada podnesena prijava te da se postupa u skladu s novim spoznajama.

Na upit o prosvjedu bivših djelatnika MORH-a u kampu Valovinama pored Pule Rončević je odgovorio da taj kamp nije u vlasništvu MORH-a. Podsjetio je kako je odlukom Ustavnog suda u svibnju 2001. ukinut Pravilnik o stambenom zbrinjavanju, po kojem su se stambena pitanja djelatnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga rješavala otkupom stana ili dodjelom stambenih zajmova na temelju definiranih lista.

Tako Ministarstvo obrane više nema ni pravnog uporišta, a ni novca za rješavanje osobnih stambenih potreba djelatnika Ministarstva obrane i Oružanih snaga, pa tako ni djelatnika u Valovinama, koji su u sustavu MORH-a, istaknuo je ministar. Dodao je da se izrađuje novi sustav rješavanja stambenih pitanja djelatnika MORH-a u skladu s financijskim mogućnostima Ministarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙