FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Suđenje Marijačiću i Rebiću zakazano za 17. siječnja 2006.

DEN HAAG, 14. prosinca 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda, podpredsjedanjem korejskog suca O-Gon Kwona, zakazalo je za 17. siječnjaiduće godine suđenje glavnom uredniku "Hrvatskog lista" iz ZadraIvici Marijačiću i suradniku lista, bivšem obavještajcu, MarkiciRebiću, optuženima za nepoštivanje suda zbog objave identiteta iiskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću, objavio je usrijedu ICTY.
DEN HAAG, 14. prosinca 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda, pod predsjedanjem korejskog suca O-Gon Kwona, zakazalo je za 17. siječnja iduće godine suđenje glavnom uredniku "Hrvatskog lista" iz Zadra Ivici Marijačiću i suradniku lista, bivšem obavještajcu, Markici Rebiću, optuženima za nepoštivanje suda zbog objave identiteta i iskaza zaštićenog svjedoka sa suđenja Tihomiru Blaškiću, objavio je u srijedu ICTY.

Prema nalogu suda, datiranom s 12. prosinca, suđenje bi se trebalo održati 17. i 18. siječnja. Tajništvu suda je naloženo da osigura prisutnost optuženih Marijačića i Rebića na suđenju.

Predraspravna konferencija također će se održati 17. siječnja, prije početka suđenja, navodi se u nalogu koji je potpisao sudac Kwon.

Vijeće je tužiteljima naložilo da do 9. siječnja obranama optuženih predaju popis svih dokaza koje će izvoditi dok je braniteljima naloženo da do istih datuma drugoj strani dostave popis svjedoka, sažetak i trajanje njihovih iskaza, te popis materijalnih dokaza.

Marijačićev odvjetnik, Marin Ivanović, potvrdio je da će suđenje početi 17. siječnja te ocijenio kako će dvodnevna rasprava biti dovoljna da tužitelji izvedu svoje svjedoke i dokaze, dok će za dokazni postupak obrane sud trebati zakazati još jednu sjednicu.

Tužitelji su najavili izvođenje tri svjedoka, dok će obrana broj svojih svjedoka utvrditi naknadno, kazao je Ivanović. Izrazio je uvjerenje da će obrana uspješno pobijati optužnicu, koja po njemu obiluje materijalno pravnim i činjeničnim nedostacima.

Prva optužnica protiv Marijačića i Rebića potvrđena je 26. travnja ove godine, a sudit će im se prema navodima iz dopunjene optužnice od 14. listopada u kojoj se svakoga od njih tereti u jednoj točki za nepoštivanje Haškog suda jer su u tjedniku "Hrvatski list" 18. studenoga 2004. objavili identitet zaštićenog svjedoka i njegov iskaz sa zatvorene sjednice suđenja Tihomiru Blaškiću 1997. godine.

Radilo se nizozemskom pripadniku UNPROFOR-a u BiH koji je svjedočio o neuspješnom pokušaju haškog optuženika Miroslava Brale Cicka da se preda u bazi UNPROFOR-a kraj Viteza 1995., no vraćen je s prijavnice uz objašnjenje da nije na popisu osoba koje traži ICTY.

Povod objavljivanju bilo je izviješće glavne tužiteljice Carle del Ponte u kojem je od Hrvatske zatražila izručenje Brale, čija je optužnica, podignuta 1995., objavljena s devet godina zakašnjenja krajem 2004., a Bralo se nedugo nakon toga predao SFOR-u u BiH.

Za djelo nepoštivanja suda predviđene je kazna do sedam godina zatvora ili novčana kazna do 100.000 eura a moguća je i kombinacija tih kazni.

Haški sud ove je godine za nepoštivanje optužio još četvoricu hrvatskih novinara, bivšeg glavnog urednika "Slobodne Dalmacije" Josipa Jovića, te direktora tjednika "Hrvatsko slovo" Stjepana Šešelja i bivše glavne urednike lista Domagoja Margetića i Marijana Križića. Tereti ih se zbog objave imena i iskaza drugog zaštićenog svjedoka sa zatvorene sjednice suđenja Blaškiću u ožujku godine 1998.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙