FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rim : Uhićeno više bivših direktora banaka

RIM, 14. prosinca 2005. (Hina/AR) - Talijanska financijska policijauhitila je više bivših direktora talijanskih banaka, a u srijedu trajupretresi po stanovima i uredima bankara i njihovih suradnika, tako dasu moguća nova uhićenja u operaciji koja je potresla talijanskibankarski vrh.
RIM, 14. prosinca 2005. (Hina/AR) - Talijanska financijska policija uhitila je više bivših direktora talijanskih banaka, a u srijedu traju pretresi po stanovima i uredima bankara i njihovih suradnika, tako da su moguća nova uhićenja u operaciji koja je potresla talijanski bankarski vrh.

Operacija koja je rezultirala uhićenjem bivšeg direktora najvažnije banke Banca Popolare Italiana Gianpiera Fioranija počela je u utorak navečer. Oko 200 pripadnika financijske policije otišlo je u mjesta Lodi, Codogno i Lugano, gdje su pretresli stanove, urede društava i računovođa.

Fiorani je optužen za nelegalno burzovno spekuliranje, jer je širio lažne vijesti radi promjena vrijednosti dionica na burzi, za korištenje povjerljivih informacija u vlastite svrhe, za prijevare i udruživanje radi činjenja kaznenog djela. Optužnica na osnovi koje je uhićen Fiorani i njegova četiri suradnika sadrži i kazneno djelo plaćanja mita političarima.

Fiorini je, premda njegova Banca Popolare Italiana nije imala novaca za to, htio kupiti banku Antonvenetu, za koju su bili zainteresirani i Nizozemci. Talijanska središnja banka na čelu s guvernerom Antoniom Faziom davala je, čini se, prednost talijanskoj pred nizozemskom bankom. Time je prekršila pravila slobodnog tržišnog natjecanja unutar Europske unije. Zbog toga je Europska komisija pokrenula proceduru protiv Italije, pa sada talijanska vlada treba u roku dva mjeseca odgovoriti na tu prekršajnu proceduru, koja se odnosi i na namjeru Baskijske banke da kupi talijansku banku Banca nazionale di lavoro.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙