FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svjedoci iz zatvora u Boboti tvrde da ih je Davidović mučio

ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Dvije žrtve mučenja u zatvoru uBoboti kod Vinkovaca potvrdile su danas na sudu u Zagrebu da je međuosobama koje su ih 1991. mučile i maltretirale bio i optuženipripadnik srpske jedinice "škorpioni" Slobodan Davidović.
ZAGREB, 14. prosinca 2005. (Hina) - Dvije žrtve mučenja u zatvoru u Boboti kod Vinkovaca potvrdile su danas na sudu u Zagrebu da je među osobama koje su ih 1991. mučile i maltretirale bio i optuženi pripadnik srpske jedinice "škorpioni" Slobodan Davidović.

Bivši pripadnici HV-a Željko Junačko (43) i Ivica Pavičić (57) rekli su na Županijskom sudu da su ih 19. studenog 1991. zarobili pripadnici niškog diverzantskog voda te da je među osobama koje su ih kasnije ispitivale i tukle bio i Davidović, odjeven u maskirnu odoru s oznakom "škorpioni" na rukavu.

Junačko tvrdi da ga je Davidović u zatvoru u Boboti uhvatio i glavom udario u zid, ali se onesvijestio pa se ne sjeća što su mu još radili. No, kazao je da mu je Davidović dok je bio u polusvijesti pokušao odrezati uho. Dodao je da su mu tada slomljena dva rebra i da je danas 'psihijatrijski slučaj'.

Drugi svjedok je kazao da je Davidović tog dana ušao u zatvor s još nekoliko ljudi odjevenih u uniforme bivše JNA-a te da je Davidović odmah išao na Junačkog i udario ga glavom o zid.

"Došli su zajedno, bili su ljuti i bjesni kao vragovi", rekao je Pavičić, koji je kako kaže, zatvor napustio s 46 kilograma.

Dodao je da je dio skupine njega izveo van pa nije vidio kako tuku Junačkog, ali je čuo krikove.

Za sebe je rekao da su ga vani tukli i da je zbog obilnog krvarenja i boli pao u nesvijest kad su mu pokušali odrezati testise, ali da među tim ljudima nije bio Davidović.

Oba svjedoka tvrde, iako to nisu vidjeli, da je Davidović jednom starijem čovjeku iz Antunova odrezao uho.

Rekli su također da su ih srpski vojnici do 1. studenog 1991. kad su oslobođeni vojnom razmjenom premještali po drugim zatvorima i da su ih čitavo vrijeme tukli.

Davidović, koji je dosadašnji tijek suđenja pratio bez da je pokazivao ikakve emocije, pitao je danas jednog od svjedoka zašto ga nije prijavio 1991., ako je već tada znao njegovo ime.

Davidović je optužen da je u selu Trnovo kraj Srebrenice, u srpnju 1995. zajedno s drugim pripadnicima "škorpiona" ubio šestoricu mlađih Bošnjaka, uključujući i dvojicu maloljetnika. Po drugoj točki optužnice Davidović je u listopadu 1991. u Boboti psihički i fizički zlostavljao pripadnike HV-a.

Suđenje se nastavlja sutra saslušanjem svjedoka koji se jučer nije pojavio na raspravi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙