FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Rehn i Trezić u petak će označiti početak pregovora EU i BiH

SARAJEVO,24. studenog(Hina) - Povjerenik Europske unije za pitanjaproširenja Olli Rehn boravit će u petak u Sarajevu kako bi označiopočetak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom iHercegovinom, potvrđeno je u četvrtak iz Vijeća ministara BiH.
SARAJEVO,24. studenog(Hina) - Povjerenik Europske unije za pitanja proširenja Olli Rehn boravit će u petak u Sarajevu kako bi označio početak pregovora o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom, potvrđeno je u četvrtak iz Vijeća ministara BiH.

Rehn će prije ceremonije, kojom će formalno biti označen početak pregovora što ih je 21. studenog odobrilo Vijeće ministara EU, razgovarati s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Adnanom Terzićem.

Glavni ravnatelj Opće uprave Europske komisije za proširenje Fabrizio Barbaso koji je prošlog tjedna boravio u Sarajevu najavio je kako bi pregovori s BiH mogli biti završeni u roku od 12 mjeseci.

Premijer Terzić kazao je pak kako je uvjeren da je pregovore moguće okončati do isteka sadašnjeg mandata Vijeća ministara BiH u listopadu naredne godine.

Za glavnog pregovarača s bosanskohercegovačke strane određen je bivši veleposlanik te zemlje u Washingtonu Igor Davidović, dok bi pregovore u ime EU trebao voditi Reinhard Priebe.

Fabrizio Barbaso je vlasti u Sarajevu upozorio kako Europska komisija očekuje da BiH i tijekom pregovora nastavi provoditi ranije dogovorene reforme, a posebice reformu policije i javne uprave te javnog radio-televizijskog sustava.

Od vlasti u Sarajevu također se očekuje da pojačaju borbu protiv korupcije u zemlji kao i da osiguraju punu suradnju s Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY).

Bude li Bruxelles nezadovoljan tijekom reformi u bilo kojem od ovih područja, pregovori mogu biti suspendirani u svakom trenutku.

Ustavne promjene u BiH, kako je pojasnio Barbaso, nisu dio kratkoročnih ciljeva koje je EU postavila u odnosu na BiH pa tako ni uvjet za zaključivanje sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, no one će biti nužne za potpunu integraciju te zemlje u europske strukture.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙