FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 15,30 sati

ZAGREB, 12. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30sati.
ZAGREB, 12. prosinca 2005.(Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske do 15,30 sati.

ZAGREB - Model gospodarstva utemeljenog na znanju pruža najbolje mogućnosti za suočavanje s novim globalnim okruženjem, rekao je danas premijer Ivo Sanader na Nacionalnoj konferenciji "Hrvatska - prema gospodarstvu znanja". Upravo na znanju, ističe, treba se temeljiti novo okupljanje nacionalne energije. Poručio je da upravljanje budućnošću traži pouzdanost, slogu i povjerenje. Naš građanin zna da je došao trenutak za novi iskorak, da su nam potrebne snaga, vizija i sloga, kao na samim počecima, naglasio je Sanader. Ilustrirao je to primjerom čovjeka koji je na samom početku hrvatske države potajice izrađivao hrvatsko znakovlje i koji je policiji kad ga je pronašla uzvratio "štancam i štancal bum". Takav je hrvatski čovjek, on "štanca i štancal bu", on zna i vjeruje u sebe, on skrbi za Hrvatsku i u teškim vremenima, naglasio je premijer.

ZAGREB - Predsjednik države Stjepan Mesić izjavio je danas da u reformi školstva treba revidirati i udžbenike iz kojih se uči povijest, kako bi se ispravno učilo o ustaškom razdoblju. "Hrvatska nije nastala na NDH, nego na antifašizmu i naši mladi to trebaju znati, a znat će onda ako to budu učili u školi", rekao je Mesić novinarima za Nacionalne konferencije Hrvatska prema gospodarstvu znanja, komentirajući ustaške simbole koji su se proteklih dana javljali na skupovima diljem Hrvatske. Budući da su snimke ustaških simbola objavili mnogi svjetski mediji, novinari su Mesića i premijera Ivu Sanadera zapitali je li hrvatska vlast učinila sve kako bi Hrvatsku predstavila na pravi način. Cijelo vrijeme činimo sve da se naglasi istina o Domovinskom ratu, govorimo o tome gdje god dođemo, nitko me ne treba podsjećati na to, jer kad je riječ o domoljublju ne dam da je itko veći domoljub od mene, izjavio je Sanader.

ZAGREB - Hrvatska ne treba raditi greške drugih, važno je da ima vlastitu nacionalnu strategiju razvoja, da vidi što rade drugi, ali da ne zaboravi vlastitu kulturu, poruka je koju su Hrvatskoj danas uputili strani gosti sudionici Nacionalne konferencije "Hrvatska - prema gospodarstvu znanja". Najvažnije je imati viziju, volju i hrabrost, a to Hrvatska ima, istaknuo je potpredsjednik Vlade Slovačke Ivan Mikloš, uvjeren u hrvatski uspjeh. Da Hrvatska može uspjeti u razvoju vlastitog modela razvoja vjeruje i irski ministar za europske poslove Noel Treacy. Hrvati su, kaže, poznati kao kreativni i marljivi ljudi, štitite svoje jake strane, a možete koristiti i iskustva drugih i nema razloga da ne budete uspješni u razvoju svog modela. U svojim izlaganjima gosti iz Slovačke, Irske i Estonije prenijeli su iskustva i modele vlastitih zemalja koji su rezultirali visokim gospodarskim rastom, pri čemu posebno ističu značaj ulaganja u obrazovanje, inovacije, istraživanja i razvoj.

ZAGREB - Dvoje djece zaraženo hepatitisom B u posljednje vrijeme nailazi na probleme u zagrebačkim vrtićima zbog straha okoline od širenja zaraze, iako stručnjaci upozoravaju da je rizik za drugu djecu izuzetno mali. Slučaj petogodišnje djevojčice, koja je oboljela i od karcinoma, ipak je pred rješenjem jer su roditelji djece iz njezine vrtićke grupe čvrsto stali na njezinu stranu, te su čak prikupili 50.000 kuna za liječenje djevojčice. Stanje je složenije u slučaju jednogodišnjeg djeteta, čija je majka također zaražena hepatitisom B, jer se roditelji djece iz njegove jasličke grupe protive njegovu povratku, a obitelj nema alternative smještaju u vrtić. "Isključenje zaražene djece iz vrtića djeluje pomalo rasistički", kaže ravnatelj zagrebačkog Zavoda za javno zdravstvo Velimir John John dodajući kako Hrvatskoj ne treba još jedan "slučaj Ele i Nine" (dviju djevojčica zaraženih HIV-om).

ZAGREB - Znanstveni kolokvij Hrvatskog instituta za povijest, na kojem će se predstaviti rezultati trogodišnjeg istraživanja hrvatskih povjesničara o Domovinskom ratu, počeo je danas u tom institutu. Po odluci Vlade iz 2001., radi objektivnog pristupa Domovinskom ratu, pokrenuto je znanstveno istraživanje, a Institut je određen za nositelja projekta. Na projektu "Stvaranje Republike Hrvatske i Domovinski rat 1991.-1995.-1998.", pod vodstvom Zdenka Radelića, od 2002. do 2005. radilo je pet znanstvenih novaka, asistenata i viših asistenata te dva znanstvena suradnika. Nakon tri godine rada i znanstvenih istraživanja o Domovinskom ratu ostalo je još teškoća i neodgovorenih pitanja, zbog čega bi se taj projekt trebao nastaviti te ojačati mladim istraživačima i vanjskim suradnicima, rekao je Milan Kruhek, ravnatelj Hrvatskog instituta za povijest.

ZAGREB - Jedan od svjedoka koji je u istrazi na snimkama prepoznao Slobodana Davidovića kao pripadnika srpske jedinice "škorpioni", koja je sudjelovala u smaknuću civila u Srebrenici, danas je pred zagrebačkim Županijskim sudom potvrdio da se među sudionicima masakra nalazio i optuženi Davidović. Svjedok hrvatskog državljanstva, 33-godišnji Robert Koprivanec, koji je također bio pripadnik "škorpiona", prepoznao je na snimci Davidovića i još tri osobe koje su u srpnju 1995., u Trnovu kraj Srebrenice, sudjelovale u likvidaciji šestorice civila. Kao sudionike zločina, Koprivanec je na snimci danas na sudu, uz Davidovića, prepoznao još Milorada Momića te dvojicu koja su pucala na civile, Branislava Medića i Petra Petraševića. Suđenje se nastavlja sutra.

ZAGREB - U povodu Dana ljudskih prava, SDP-ov Savjet za ljudska prava i civilno društvo danas je organizirao konferenciju kojom stranka želi pokazati svoju opredijeljenost za unaprijeđenje stanja ljudskih prava u Hrvatskoj koje, kažu u SDP-u, u zadnje dvije godine bilježi negativan trend. Predsjednik SDP-a Ivica Račan kazao je da je povod sazivanju konferencije i zadnje izvješće HHO-a po kojemu je lani zabilježeno pogoršanje stanja ljudskih prava, posebno zbog sve više slučajeva nasilja i netolerancije. SDP, kaže Račan, dijeli HHO-ovu ocjenu, pa konferencijom, podijeljenom u četiri radionice, želi doprinijeti da iduća godina bude pozitivan iskorak u zaštiti ljudskih prava, ali i jačanju civilnog društva kao jednog od stupova ravnopravnog demokratskog društva.

VOJNIĆ - Japanski veleposlanik u Hrvatskoj Kaname Ikeda danas je u Vojniću bio nazočan svečanosti u povodu donacije kojom je japanska vlada u cijelosti opremila biologijski i kemijski kabinet Osnovne škole u Vojniću u vrijednosti 36.119 eura. Po njegovim riječima pomoć njegove zemlje simbolizira prijateljstvo Hrvatske i Japana. Izrazio je nadu da osim konkretne pomoći te potpore pridonose i jačem zanimanju Hrvata za prijateljski Japan. Ravnateljica vojnićke škole Jagoda Radomiljac potvrdila je to primjerom jer su japanski studenti u Hrvatskoj preko Centra za civilne inicijative vojnićkoj djeci već prikazali svečano ispijanje čaja u Japanu, japansko pismo, aranžiranje cvijeća i druge posebnosti te tako "tu dalekoistočnu zemlju bitno približili vojnićkoj djeci". Od 1998. do 2005. japanska je vlada provedbom 60 projekata u 11 županija darovala gotovo milijun i pol eura i nešto više od milijun američkih dolara.

GOSPIĆ - Djelatnici ličko-senjske Policijske uprave podnijeli su protiv nepoznatog počinitelja kaznenu prijavu zbog prijetnje jer je na automobilu potpredsjednika Hrvatskog sabora Darka Milinovića ostavio ispaljenu čahuru. Policija je danas priopćila da je vozač službenog automobila potpredsjednika Sabora Milinovića jučer nešto nakon 17 sati dojavio da je na vjetrobranskom staklu našao mjedenu čahuru iz vatrenog oružja. Automobil je bio parkiran u Ulici popa "Frana Biničkog" u Gospiću. Policija je utvrdila da je nepoznata osoba čahuru metka ispaljena iz vatrenog oružja na automobilu ostavila oko 17 sati. Istraga je u tijeku, ističe se u priopćenju PU-a.

ZAGREB - Novi ravnatelj Zagrebačke filharmonije Miljenko Puljić najavio je na današnjoj konferenciji za novinare zaokret u poslovnoj politici Filharmonije i odmak od stalna traženja pomoći od grada Zagreba te nastojanje da se poveća sponzoriranje, od čega će se financirati projekti i povećati plaće djelatnicima. Predstavljajući se javnosti, Puljić je najavio bolju komunikaciju s publikom i javnošću, povećanje prodaje, pretplate i posjećenost koncerata. "Provest ćemo program za sezonu 2005./2006., a u provedbi ću usko surađivati sa šefom-dirigentom, bez obzira na to tko to bio, i s Umjetničkim vijećem, uloga kojega je u proteklu razdoblju bila zanemarena", rekao je Puljić. Potvrdio je da je obavljena primopredaja dužnosti s bivšim ravnateljem Berislavom Šipušem, koji je pri tome imao nekih zamjerki, kao i to da je Skupština grada Zagreba dobila neobvezujuće glasove Ansambla u vezi s mjestom šefa-dirigenta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙