FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Mostar: Osnovana Agencija za zaštitu Staroga grada

MOSTAR, 23. studenoga 2005. (Hina) - Gradsko vijeće Mostara je nazasjedanju u srijedu osnovalo Agenciju za zaštitu Staroga grada ikulturno-povijesnog nasljeđa čija će zadaća biti obnova multieničkenaravi stare gradske jezgre smještene u blizini obnovljenog Starogmosta. Utemeljenje takve Agencije zatražio je UNESCO prilikomuvrštavanja Staroga mosta i starogradske jezgre Mostara na popissvjetske kulturne baštine.
MOSTAR, 23. studenoga 2005. (Hina) - Gradsko vijeće Mostara je na zasjedanju u srijedu osnovalo Agenciju za zaštitu Staroga grada i kulturno-povijesnog nasljeđa čija će zadaća biti obnova multieničke naravi stare gradske jezgre smještene u blizini obnovljenog Starog mosta. Utemeljenje takve Agencije zatražio je UNESCO prilikom uvrštavanja Staroga mosta i starogradske jezgre Mostara na popis svjetske kulturne baštine.

Nova Agencija će se, kako je rečeno, angažirati i na vraćanju poslovnog prostora u staroj gradskoj jezgri prijeratnim vlasnicima ili korisnicima Hrvatima, Srbima i Albancima s obzirom na to da su taj prostor poslije rata koristili Bošnjaci.

Proteklih mjeseci sadašnji bošnjački korisnici poslovnih prostora protivili su se zahtjevima da se oni vrate prijeratnim vlasnicima i korisnicima što je povremeno izazivalo polemike u lokalnim medijima. Čula su se i upozorenja da bi UNESCO mogao ukinuti odluku o uvrštavanju Staroga mosta na popis svjetske kulturne baštine ukoliko se staroj gradskoj jezgri ne vrati prijeratna multietnička narav.

Gradsko vijeće nije donijelo odluku o preimenovanju ulica koje nose imena po dužnosnicima ustaškog režima Nezavisne države Hrvatske (NDH) Mile Budaka i Vokić-Lorkovića unatoč zahtjevu Ureda Visokog međunarodnog predstavnika u BiH (OHR) da se to učini. Prijedlog o preimenovanju podržali su vijećnici HDZ-a BiH. No više bošnjačkih vijećnika bilo je protiv preimenovanja samo tih dviju ulica tražeći da se sporni nazivi ulica u Mostaru skupno izmijene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙