FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

HSU upozorava umirovljenike

ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Član Upravnog odboraUmirovljeničkog fonda i saborski zastupnik HSU-a Silvano Hreljaupozorio je u utorak umirovljenike da ne nasjedaju na ponudekvazi-novčarskih ustanova o isplati duga odmah.
ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Član Upravnog odbora Umirovljeničkog fonda i saborski zastupnik HSU-a Silvano Hrelja upozorio je u utorak umirovljenike da ne nasjedaju na ponude kvazi-novčarskih ustanova o isplati duga odmah.

Po Zakonu o povratu duga, dug mogu naslijediti samo umirovljenici ili njihovi nasljednici prvog reda, pa svi koji prihvate ponude privatnih osoba ili štedno-kreditnih zadruga da će im cjelokupni dug isplatiti odmah, a zauzvrat će one taj novac naplatiti od države, rade to na svoj rizik, izjavio je Hrelja Hini.

Najavio je da će Upravni odbor o tom problemu raspravljati ovoga tjedna na redovnoj sjednici.

"Tko želi sebe i svoju obitelj izložiti maltretiranju kvazi-novčarskih institucija neka izvoli, a pretpostavljam da će i Ministarstvo financija i Hrvatska narodna banka (HNB) reagirati na one koji žele sklapati takve poslove", kaže Hrelja.

Umirovljenici koji se odluče na isplatu pola iznosa duga u dvije godine, dobit će ga u četiri rate, a prva će stići krajem lipnja iduće godine.

Umirovljenici koji se odluče za cjelokupni iznos duga, prvu ratu u iznosu šestine duga dobit će u prosincu 2007. godine, a ostale rate u idućih pet godina tako da bi cijeli iznos trebao biti isplaćen do 2012. godine.

Jučer je službeno istekao zakonski rok za slanje obavijesti o dugu koji je poslan na kućne adrese oko 680.000 umirovljenika.

Među njima je oko 240.000 umirovljenika koji su primili obavijest da nemaju pravo na povrat, dok se ostali moraju u roku 30 dana od primitka obavijesti izjasniti žele li polovicu duga u dvije godine ili cijeli iznos kroz osam godina.

Oni koji još nisu primili obavijest, zbog promjene adrese koju nisu pravodobno prijavili ili nekog drugog razloga, mogu se informirati na dežurnim telefonima društva za upravljanje Umirovljeničkim fondom HPB-Investa 0800-8005 ili Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje 0800-63-63-63.

Navala na besplatne telefone ovih je dana velika, zbog nezadovoljstva dijela umirovljenika visinom duga ili drugih pojašnjenja koja traže od stručnih službi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙