FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY odbio Miloševićev zahtjev za dodatnim vremenom te razdvajanje suđenja

DEN HAAG/ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškogsuda odbilo je u utorak zahtjev bivšeg jugoslavenskog predsjednikaSlobodana Miloševića za dodatnim vremenom za izvođenje dokaza obrane,a odlučilo je odbiti i zahtjev za razdvajanjem postupka koji se zazločine počinjene na Kosovu vodi protiv Miloševića, od onog zaHrvatsku i BiH.
DEN HAAG/ZAGREB, 13. prosinca 2005. (Hina) - Raspravno vijeće Haškog suda odbilo je u utorak zahtjev bivšeg jugoslavenskog predsjednika Slobodana Miloševića za dodatnim vremenom za izvođenje dokaza obrane, a odlučilo je odbiti i zahtjev za razdvajanjem postupka koji se za zločine počinjene na Kosovu vodi protiv Miloševića, od onog za Hrvatsku i BiH.

"Raspravno vijeće upozoravalo je optuženog da ne troši vrijeme kao i da vrijeme koje ima na raspolaganju mora koristiti kako bi odgovorio na dokaze (tužiteljstva) koji se odnose na sve tri optužnice", navodi se u odluci Vijeća objavljenoj u Haagu.

Milošević, koji se brani sam, od početka izvođenja obrane u rujnu 2004. utrošio je 75 posto dodijeljenog vremena, ispitavši samo 41 svjedoka, uglavnom vezanih za optužnicu za Kosovo.

Iako bi s obranom trebao završiti u ožujku 2006., od Vijeća je zatražio još 100 radnih dana kako bi ispitao još 190 svjedoka, većinom o optužbama za zločine u Hrvatskoj i BiH.

Suci su u odluci zaključili da je Milošević "namjerno koristio vrijeme koje ima na raspolaganju na način da po isteku tog vremena nije izveo gotovo nikakve dokaze obrane za Hrvatsku ili Bosnu, pokušavajući time stvoriti osnovu za zahtjev za dodatnim vremenom".

Vijeće je procijenilo da će prema ranije utvrđenom rasporedu suđenja Miloševićevo izvođenje obrane trajati do ožujka 2006., a da će potom do sredine 2006. trajati dodatni krug izvođenja dokaza tužiteljstva i obrane, predviđen procedurom Haškog suda, kao i izvođenje završenih riječi. Nakon toga, procjenjuje Vijeće, izrada presude uzela bi preostali značajni dio 2006. godine.

"Temeljna obveza raspravnog vijeća jest dovesti ovo suđenje do pravičnog i brzog završetka", poručuje se u odluci Vijeća.

Suci su optuženog Miloševića ponovno upozorili da se započne baviti dokazima protiv njega za zločine počinjene u Hrvatskoj i BiH napominjući da će mu u preostalom vremenu "odobriti samo manje korekcije dodijeljenog vremena" za obranu.

Na kraju se zaključuje da bi vijeće "moglo preispitati svoju odluku" ukoliko Milošević pokaže da je počeo provoditi preporuke vijeća o "primjerenom i efikasnom korištenju vremena" za svoju obranu.

Odbijanjem zahtjeva za razdvajanjem postupka za Kosovo od onog za Hrvatsku i BiH, Raspravno vijeće je onemogućilo donošenje presude za kosovski dio optužnice i nakon toga nastavak izvođenja obrane za Hrvatsku i BiH.

Vijeće je u ponedjeljak je odobrilo zahtjev bivšeg jugoslavenskog predsjednika za dodatnim odmorom, odredivši stanku u suđenju u trajanju od šest tjedana, s nastavkom rada 23. siječnja.

Milošević, koji boluje od hipertenzije, ranije je vijeću podnio nalaz liječničkog kolegija po vlastitom izboru, koji je utvrdio da mu je potrebno mirovanje, odnosno prekid svih fizičkih i intelektualnih aktivnosti na šest tjedana.

Milošević je optužen po 66 točaka optužbe za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu 90-ih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙