FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ICTY: Milošević nastavio s iznošenjem obrane

DEN HAAG/ZAGREB,30. studenoga(Hina) - Bivši predsjednik SRJ SlobodanMilošević nastavio je u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) s izvođenjomdokaza obrane, saslušavši svjedoka Janoša Sela, koji je 1998/99. uvrijeme rata na Kosovu zapovijedao motoriziranom bojnom VojskeJugoslavije u području Đakovice i Orahovca.
DEN HAAG/ZAGREB,30. studenoga(Hina) - Bivši predsjednik SRJ Slobodan Milošević nastavio je u srijedu pred Haškim sudom (ICTY) s izvođenjom dokaza obrane, saslušavši svjedoka Janoša Sela, koji je 1998/99. u vrijeme rata na Kosovu zapovijedao motoriziranom bojnom Vojske Jugoslavije u području Đakovice i Orahovca.

Potpukovnik Sel u svom je iskazu zanijekao da je VJ 1998/99. napadala albanska sela i istjerivala civile, tvrdeći kako je njegova postrojba sudjelovala isključivo u "protuterorističkim" operacijama te da mu nikada nije zapovijeđen napad na civile, niti bi on takvu zapovjed izvršio.

Na traženje Miloševića, svjedok je negirao navode iz optužnice o više incidenata s masovnim pogubljenima albanskih civila, poput onih u selima Bela Crkva, gdje je ubijeno 80-ak civila, te Mala i Velika Kruša, s oko 100 ubijenih civila, 25/26. ožujka 1999., iako je potvrdio da je njegova postrojba tada bila u tim selima.

Potpukovnik Sel zanijekao je da je ikada postojao plan etničkog čišćenja Kosova od Albanaca, da je ikada čuo za namjeru da se prisilno protjeraju Albanci, da je vidio kolone civila koje su protjerivane u Albaniju ili da su Albancima uništavani argumenti.

"Nisam to nikada ni čuo ni vidio", rekao je svjedok, tvrdeći kako je svojim vojnicima uvijek zabranjivao da ubijaju civile.

Tužitelj Geoffrey Nice u protuispitivanju ga je suočio s iskazima svjedoka optužbe koji su opisali kako je Sel vodio napade na albanska sela i zapovijedao da pucaju na sve što se kreće.

Također je citirao svjedoka koji je rekao kako je "Sel najviše volio da se njegovim vojnicima dovode žene", što je svjedok odbacio kao "potpunu besmislicu".

Suđenje Miloševiću, optuženom za genocid u BiH i zločine protiv čovječnosti u Hrvatskoj i na Kosovu, u srijedu je nastavljeno nakon dvotjednog prekida uzrokovanog hipertenzijom optuženog.

Raspravno vijeće u utorak je, na kraju rasprave o mogućem razdvajanju postupka za Kosovo od onih za Hrvatsku i BiH, najavilo da će odluku o daljnjem odvijanju suđenja donijeti nakon što primi sva liječnička izviješća o Miloševićevu zdravstvenom stanju.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙